YSK: İtiraz mekanizması kullanılabilir

Ankara (AA)- Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, "Devletin tuttuğu kayıtlara itibar ediyorsak seçimler üzerinde hiçbir soru işareti yok. Türkiye'de her vatandaş, siyasi parti seçmen kütüğünü denetleyecek konumda. Seçmen kaydırıldığı, hileli nakiller olduğu şüphesi varsa itiraz mekanizması kullanılabilir" dedi.

Aydın, TRT 2'de yayınlanan "Günün Konusu" programında 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin askıya çıkarılan seçmen kütükleriyle ilgili açıklama yaptı."Bilgisayar ortamında tutulan seçmen listelerinin kesinlikle mükerrerlik kabul etmediğini" dile getiren Aydın, sistemin mükerrer kayıtlarda, kişinin önceki kayıtlarını sildiğini ve son kaydını muhafaza ettiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Seçmen kütüklerinin "yanlışları düzeltmek, doğru kütüğü oluşturmak için askıya çıkarıldığını" belirten Aydın, bilgisayar ortamında ve Adres Kayıt Sistemi (AKS) esas alınarak oluşturulan seçmen kütüklerinde kesinlikle mükerrer kayıt bulunmadığını, oy kullanma zamanında da vatandaşlık numarası ile oy kullanıldığı için kullanılan sistemin aynı vatandaşlık numarası ile birden fazla oy kullanmaya izin vermediğini kaydetti. Seçmen kütüklerinin AKS esas alınarak hazırlanmasını içeren yasa
değişikliğinin ardından seçmen kütüklerinin oluşturulmasında bu sistemi kullandıklarını ifade eden Aydın, şöyle konuştu: "Yasayla birlikte MERNİS'ten nüfus kayıtlarını getirttik, seçmen olarak yazdık. Nüfus kayıtlarına göre 18 yaşını dolduran herkesi seçmen yazdık. Seçmen kütüğüne yazılabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası mutlaka olacak, vatandaşlık numarası olmayan kişi oy kullanamaz. Seçmen kütüklerinde, kişinin vatandaşlık numarası, adı, soyadı, ana adı, baba adı ve adresi yer alıyor. Elimizdeki yazılı seçmen kütüğüyle AKS'deki bilgileri karşılaştırdık. Bizdeki eski adres olduğu için AKS'deki adresi esas aldık, ama kişiler aynı
kaldı."

Reklam
Reklam

YSK Başkanı Aydın, vatandaşların askıdaki seçmen kütüğünü internetten de kontrol edebileceklerini belirterek, "www.ysk.gov.tr" adresinden seçmen kütüklerine ulaşılabildiğini söyledi.Aydın, vatandaşların kütüklerle ilgili itirazları için nüfus müdürlüklerine başvurması gerektiğini ifade etti. AKS ile oluşturulan seçmen kütükleri ile geçmiş yıllardaki kütükler arasında 6 milyon seçmen farkı olduğunun ve bunun geçmiş seçimleri tartışılır hale getirip, getirmeyeceğinin sorulması üzerine Aydın, "Geçmiş yıllardaki mevzuat neyse o kullanıldı, şimdi hukuki mevzuat neyse o kullanıldı. Seçmen kendisi gelip bize yazılmalıydı, bu kişiler bize gelseydi seçmen olarak yazardık. Biz nüfus kayıtlarını esas alarak 18 yaşını dolduran herkesi seçmen yazdık. Bu durumda 6 milyon seçmen fazla çıkmış ise burada YSK'nın herhangi bir kusuru olduğunu ben düşünmüyorum. YSK yasalar neyse onu uygulamakta" diye konuştu.