Ysk, Ordu Ziraat Odası’nın Genel Kurulunda Yürütülen Organ Seçim İşlemlerini İptal Etti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ordu Ziraat Odası’nın 16 Aralık 2012’de yapılan seçimli olağanüstü genel kurulunda...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ordu Ziraat Odası’nın 16 Aralık 2012’de yapılan seçimli olağanüstü genel kurulunda yürütülen organ seçim işlemlerini “tam kanunsuzluk hali” nedeniyle iptal etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden (TZOB) yapılan açıklamada, yetkisiz kişilerce yapılan kanunsuz seçim işlemine karşı, Ordu İlçe Seçim Kurulu nezdinde yapılan itirazın, İlçe Seçim Kurulu’nun 17 Aralık 2012 tarih ve 2012/15 sayılı kararı ile reddedildiği bildirildi. Açılamada, İlçe Seçim Kurulu’nun bu işleminin iptali istemi ile Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan başvuru sonucu, Yüksek Seçim Kurulu’nun 22 Aralık 2012 tarih ve 654 sayılı kararı ile; “6964 sayılı Kanunun 18/7. maddesinin yasal şartların oluşması halinde Birlik Yönetim Kurulunun oda meclislerini görevden alma yetkisinin bulunduğu, bu yetki kapsamında görevden alınan oda organlarınca yürütülen seçim işlemlerinin ‘Tam kanunsuzluk hali’ nedeniyle hukuka aykırı olduğu" gerekçesi ile talebi kabul ederek, Ordu Merkez İlçe Seçim Kurulu’nca yapılan Ordu Ziraat Odası organ seçimlerini iptal etti belirtildi.

Reklam
Reklam

Yüksek Seçim Kurulu kararı ile; Ordu Ziraat Odası’nın, Birlik Yönetim Kurulu’nca görevden alınan meclis üyelerinin bu nedenle görevlerinin sona erdiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“16 Aralık 2012 tarihinde yapılan yeni organ seçiminin ise ‘tam kanunsuzluk’ nedeniyle hükümsüz olduğu sabit oldu. Bu kararın doğal sonucu olarak da, Birliğimizce görevden alınmış olan Ordu Ziraat Odası Organlarının oda adına hiçbir iş ve işlem yapamayacakları Yüksek Seçim Kurulu kararı ile de sabit olmuştur.

Birlik talimatlarına uymayan ve bu eyleminde ısrar eden Ordu Ziraat Odası Meclisi’nin görevine son verilmesi, görevine son verilen organların yeniden teşekkülüne kadar kayyım heyeti atanmasıyla ilgili Birlik Yönetim Kurulu’nca alınan karar sonrası, görevi devralmak için Ordu Ziraat Odası’na giden kayyım heyeti ve devir teslim işlemleri için görevlendirilen Birlik Müfettişlerine karşı başta Eski Oda Yönetim Kurulu Başkanı Necat Avcı ve Oda Başkan Vekili Onur Şahin olmak üzere, görevden alınan organ üyeleri karşı koyarak odayı devir ve teslim etmemişler, kendilerini hiçbir gücün odadan çıkaramayacağını beyan etmişlerdir.

Reklam
Reklam

Bu arada; Ordu Ziraat Odası Başkan Vekili Onur Şahin başta olmak üzere yönetim kurulu üyeleri tarafından, odayı teftişe görevlendirilen, Birliğimiz tarafından görev ve yetki verilen müfettişlerimize Ordu Ziraat Odası’na giremeyecekleri, odayı derhal terk etmeleri şeklinde tehdit yöneltilmiş, bunun üzerine de Müfettişlerce ilgili makamlara suç duyurusunda bulunulmuştur.

Bu durumda, Ordu Ziraat Odası yönetiminin yasal yetkili kayyım heyetine teslim edilmesi gerekirken, eski yöneticiler hukuka ve kanuna aykırı işgal eylemlerine devam etmektedir. Ayrıca, oda önüne toplanan ve kim oldukları belli olmayan şahıslar tarafından yapılan psikolojik baskıyla kayyım heyetine gözdağı verilmeye çalışılmıştır.”

Ordu Ziraat Odası eski başkan vekili Onur Şahin başta olmak üzere eski yönetim kurulu üyeleri tarafından, odayı teftişe görevlendirilen, TZOB tarafından görev ve yetki verilen müfettişlere Ordu Ziraat Odası’na giremeyecekleri, odayı derhal terk etmeleri şeklinde tehdit yöneltilmiş, bunun üzerine de Müfettişlerce ilgili makamlara suç duyurusunda bulunulduğu kaydedilen açıklamada, “Oysa ki, Oda'nın bir an evvel yetkili kayyım heyetine teslim edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, hem Oda'nın eski yöneticileri, hem de Oda'yı boşalttırma konusunda üzerine düşen görevleri yapmayanlar sorumlu duruma düşmekten kurtulamayacaktır. Üzülerek belirtmek gerekir ki; Ordu Ziraat Odası eski başkanı Sayın Necat Avcı erel televizyon kanalındaki konuşmasında, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne yönelttiği haksız suçlamalarına gerekçe olarak, yöneticileri zimmet ve görevi kötüye kullanma fiilleri nedeniyle görevden alınan, haklarında soruşturma açılan, hatta bu soruşturmalar kapsamında tutuklanan odaların eski yöneticileri hakkında Birlikçe yapılan yasal işlemleri de örnek göstermiştir. Hatta yine zimmet ve görevi kötüye kullanma fiili nedeniyle Birlik Yönetim Kurulu kararıyla görevden alınan, kararın altında Sayın Avcı’nın da imzası bulunan Anamur Ziraat Odası eski yöneticilerinin dahi haksızlığa uğradığını iddia edebilmiştir” denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: