YSK'nın Hatip Dicle'nin milletvekilliğini oybirliğiyle düşürülmesine ilk tepki Şırnak'tan milletvekili seçilen BDP'li Hasip Kaplan'dan geldi. "Kararın sonuçları ağır olacak" diyen Kaplan şunları yazdı:
Hatip Dicle'nin seçim öncesi kararı verilmişti. Neden seçime girmesine izin verildi, neden seçildi? Seçmenin iradesi neden yok sayıldı.
YSK tuzak bir karar verdi. Hukuk skandalı karar, hukuki, siyasi, etik, demokratik açıdan sakat. Mazbata sonrası karar verme yetkisi bitmişti.
Hukuk kötüye kullanıldı, tuzak kuruldu, seçmenin iradesi yok sayıldı. Mazbata sonrası böylesi bir kararın meşruiyeti kamu vicdanını yaralayacak.
YSK'nın görevi seçimlerde düzeni korumaktır. Bu karar düzeni bozmak, milletin özgür iradesini yok saymaktır.
Yetkili kurullarımızın değerlendirmesi sonucu kamuoyuna açıklama yapılacaktır. Adaletin bittiği yerde barış da, demokrasi de, hukuk da olmaz.
Mazbata sonrası AKP'ye beleş milletvekilliği hesapları tutmaz. 80 bin seçmen Hatip Dicle demişti. Veto bu oyların başkasına yazılması sonucunu doğurmaz.
Hatip Dicle'nin veto kararı sonuçları ağır olacak, demokratik çözümü barışı zora sokanlar, siyaseten koruyanlar halkın iradesi önünde diz çökecek.
ALTAN TAN: SOKAĞA DÖKME KARARI
BDP'nin desteğiyle Diyarbakır'dan Bağımsız Milletvekili olarak seçilen Altan Tan, 'YSK'nın bu kararı milleti sokağa dökme kararıdır. Acilen bu karar düzeltilmelidir. Meclis, bu konuyla ilgili geçmişte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a uyguladığı yöntemi Hatip Dicle için de uygulamalıydı. Bu karara mutlaka sert tepkimiz olacaktır. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çağrıda bulunuyorum. O, köprüleri atmayın diyordu ama YSK köprüleri attı. Bunun hesabını Cumhurbaşkanı sorsun. Aksi taktirde Meclis'e gitmemeyi bile düşünüyoruz'' diye konuştu. Hatip Dicle'nin avukatı Feride Laçin ise ''YSK'nın kararı hukuki değildir. Dosyayı AİHM'e taşıyacağız'' dedi.