YSK vetosu Türkiye'yi karıştırdı!

YSK’nın 12 bağımsız milletvekili adayını veto etmesinin ardından kepenklerin kapalı olduğu Hakkari’nin Yüksekova ilçesi ile Van kent merkezinde olaylar çıktı.

YSK'nın bağımsız adaylarla ilgili kararını protesto eden BDP'liler Taksim'de eylem yaptı. Taksim Meydanı'ndaki açıklamanın ardından eylemciler Aksaray'a doğru yürüyüşe geçti. Göstericiler yol boyunca çevreye molotofkokteyleri attılar. İlk olarak bir nalbura molotof atan göstericiler daha sonra içi yolcu dolu İETT otobüsüne taş yağdırdı. Bir yangına giden itfaiye araçlarına da molotofkokteylleri atan grup, yürüyüşüne devam etti.

TÜRKİYE BÖYLE KARIŞTI - GALERİ

Siyasilerden karara tepkiler

YSK'NIN GEREKÇELİ KARARI AÇIKLANDI

Reklam
Reklam

YSK'nın kararı Kürtleri kızdıracak

TAKSİM'DE DE PROTESTOSU

Milletvekili adaylığı iptal edilen Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyesi bir grup, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını iptal etmesi kararını protesto amacıyla Taksim’de oturma eylemi düzenledi.

Taksim Meydanı’nda toplanan ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine çeşitli sloganlar atan grup, oturma eylemi başlattı. Gruptan bazılarının Öcalan’ın posterini açtığı görüldü.

Burada grup adına açıklama yapan Sebahat Tuncel, Kürt sorunun çözümünü istenmediğini ve Kürtlerin baskı altında tutulduğunu ileri sürerek, şunları kaydetti: "Bugün Türkiye’nin siyasi tarihi açısından önemli bir dava görülüyor.

Bugün KCK davasını protesto etmek için burada toplanmayı planlamıştık. Ancak dün böyle bir karar alındı. Bu, Türkiye’de Kürt siyasetine yönelik yaklaşımın göstergesidir. Diyarbakır’da direnen, ana dilde eğitim için Kürt halkının özgürlüğü için, Kürtlerin kimliği için, Diyarbakır zindanında olan arkadaşlarımıza buradan selam gönderiyoruz." Halkların, Kürt sorununun çözümünden yana olduğunu, ancak iktidarın bunu istemediğini savunan Tuncel, yerel seçimlerde büyük başarı elde eden bir partinin yerel yöneticilerinin tutuklandığını, 2 yıldır cezaevinde tutulduklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Tuncel, "Kürtlerin, siyaset yapma özgürlüğünü ellerinden almaya çalıştılar. En son da YSK aldığı bu kararla aslında devletin bütün kurumlarının, aynı düşündüğünü ortaya koydu. Kürt halkına siyaset yapma hakkını tanımadıklarını ortaya koydu. Türkiye’de 20 milyon Kürt var. 20 milyonu da tutuklayacak mısınız? Siyaset yapma hakkı verilmezse bu iş nasıl olacak?" şeklinde konuştu.

POLİS MÜDAHALE ETTİ
Taksim'de oturma eylemi yaptıktan sonra Aksaray'a doğru yürüyüşe geçen ve bazı iş yerlerine taş ve molotofkokteyli atan BDP üyesi gruba polis müdahale etti.

Yaklaşık 1,5 saat süren eylemin ardından Aksaray Metro Durağı'na doğru başlatılan yürüyüş sırasında gruptan taşlar atılması sonucu çevredeki bazı araçların, dükkanların ve evlerin camları kırıldı.

Yürüyüş yapan grup, Atatürk (Unkapanı) Köprüsü'nden geçerken, Fatih İtfaiyesine bağlı itfaiye araçları ile bir ambulansa, bir noter ve PTT Kargo binasına da molotofkokteyli atıldı.

Molotofkokteyli atılması sonucu, PTT Kargo binasının camları kırıldı ve girişinde küçük çaplı yangın çıktı.

Reklam
Reklam

Bu arada, Fatih itfaiyesi ekiplerinin, Tarlabaşı'ndaki bir çocuk yuvasındaki yangın ihbarına müdahale etmek üzere gittikleri sırada molotofkokteylli saldırıya uğradıkları öğrenildi.

Grup Aksaray Metrosu'na önüne vardığı sırada burada güvenlik önlemleri alan polis ekiplerine molotofkokteyli atıldı. Bunun üzerine polis gruba müdahale etti.

DİYARBAKIR'DA BELEDİYE OTOBÜSÜNE MOLOTOFKOKTEYLİ ATILDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait otobüsü durdurup yolcularını indiren bir grup gösterici, araca molotofkokteyli attı.

Edinilen bilgiye göre, Sur ilçesi Melikahmet Caddesi'nde bir grup gösterici, barikat kurup yolu ulaşıma kapattıktan sonra Büyükşehir Belediyesine ait Kenan Polat yönetimindeki 21 AK 055 plakalı otobüsü durdurdu.

Sürücü ve yolcuları otobüsten indiren göstericiler, araca molotofkokteyli attı.

Otobüste çıkan yangın, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerince söndürüldü.

Otobüste maddi hasar meydana geldi.

Sürücü Kenan Polat, yaptığı açıklamada, seyir halindeyken yola barikat kurulduğunu belirterek, ''Yolcuları ve beni indirdikten sonra molotofkokteyli attılar'' dedi.

Reklam
Reklam

Olay yerine gelen güvenlik güçleri, zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

2 POLİS YARALI

Van'da, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bazı bağımsız milletvekili adaylarının adaylığını iptal etmesini protesto eden göstericilerin kurduğu barikata çarpan polis aracının devrilmesi sonucu 2 polis yaralandı.

Aralarında BDP'nin desteklediği Hatip Dicle, Leyla Zana, Sabahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığının YSK tarafından iptal edilmesine tepki gösteren grubun protestosu, kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi ile ara sokaklarda devam ediyor.

Soydan Kavşağı'nda bir araya gelen grup, caddedeki iş yerleri ile Türk Telekom İl Müdürlüğü binasına ve banka şubelerine molotofkokteyli atarak, ateşe verdi.

Ara sokaklara barikat kurarak yolları trafiğe kapatan ve park halindeki araçlara saldıran göstericilere, polis biber gazı ve basınçlı suyla müdahalede bulundu. Bu sırada, göstericilerin kurduğu barikata çarpan polis aracının devrilmesi sonucu araçta bulunan 2 polis memuru yaralandı. Yaralı polisler, meslektaşlarının yardımıyla araçtan çıkartılarak hastaneye kaldırıldı.

Reklam
Reklam

Kentteki birçok esnafın kepenk kapattığı olaylarda çok sayıda vatandaş ile polis ve gösterici yaralandı.

Gösteriler, kentin çeşitli noktalarında devam ederken, Van Belediyesi önünde basın mensuplarına açıklamada bulunan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, polisin müdahalesine tepki göstererek, darbedildiğini ve ceketinin yırtıldığını öne sürdü.

Üçer, “Bundan sonra kimse bizden iyi niyet beklemesin. Baskılara ve yıldırıcı politikalara karşı savunmamızı kendi çabamızla yapacağız” dedi.

Aralarında BDP'nin desteklediği Hatip Dicle, Leyla Zana, Sabahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığının YSK tarafından iptal edilmesine tepki gösteren grup, BDP il binasının önünde toplandı.

Cumhuriyet Caddesi'nden Beşyol mevkisindeki İl Seçim Kuruluna doğru yürüyüşe geçen grupta bulunan maskeli kişiler, vitrinlerinde Türk bayrağı asılı bazı iş yerlerine ve banka şubelerine molotofkokteyli attı. Molotofkokteyli atılan iş yerleri ile banka şubelerinde yangın çıktı. Caddede güvenlik önlemi alan polislere taş, havai fişek ve molotofkokteyli atan gruba polis biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Bazı polisler, vatandaşlar ve göstericiler yaralandı. Ara sokaklara dağılan gruptan bazı kişilerin eylemlerini sürdürdüğü, bazılarının ise Van Belediyesinin önünde oturma eylemi yaptığı bildirildi.

Reklam
Reklam

VAN VE YÜKSEKOVA KARIŞTI

YSK’nın 12 bağımsız milletvekili adayını veto etmesinin ardından kepenklerin kapalı olduğu Hakkari’nin Yüksekova ilçesi ile Van kent merkezinde olaylar çıktı. Polis göstericilere tazyikli su ve gözyaşartıcı bombayla müdahalede bulunuyor.

Dükkanların öğlen saatlerine doğru kısmen kapalı olduğu Van’da aralarında BDP’nin desteklediği milletvekili adayları Aysel Tuğluk, BDP’li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi, Akkaprü ve Soydan kavşaklarından kent merkezine doğru, ’Kürdistan faşizme mezar olacak’, ’Kahrolsun AKP’, ’İntikam intikam’, ’Biji serok Apo(Yaşasın Başkan Apo)’ sloganları atarak yürüyüşe geçti. Bu sırada BDP’li belediyeye ait olan tüm araçlar da Valilik ve Adliye çevresinde klakson çalarak tur attı.

MASKELİ MOLOTOFÇULAR

Akköprü ve Soydan kavşaklarından yürüyüşe geçen gruplar, Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanarak yolu trafiğe kapattı. Bu sırada gurubun içerisinde olan yüzleri maskeli bazı kişiler, ellerinde taşıdıkları molotofkokteylerini banka şubelerine ve sağ sola atarak küçük çaplı yangınlar çıkarttı. Bu sırada molotoflardan biri de doğalgaz borusuna isabet etti. Çıkan yangın çevrede bulunanlar tarafından yangın söndürme tüpü ile söndürüldü. Bazı kişiler de taşlarla dükkanların camlarını kırdı.

Reklam
Reklam

4 GÖSTERİCİ YARALANDI

Polis, Cumhuriyet Caddesi’nde ilerleyen gruba bir süre müdahale etmedi. Ancak grubun ilerleyişini sürdürmesi üzerine polis müdahalede bulundu. Polis tazyikli su ve gözyaşartıcı bomba kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalışırken, göstericiler de taş atarak karşılık verdi. Bu olaylar sırasında 4 gösterici atılan taşlar sonucu yaralandı. Grup Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Belediye Binası önünde de oturma eyleminde bulundu.

YÜKSEKOVA’DA YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

Sabah saatlerinde kepenklerin kapalı olduğu Yüksekova İlçesi’nde ise kalabalık Oslo meydanında toplandı. Kalabalık buradan da cezaevi kavşağına doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık Şemdinli yolunu barikatlarla kapatıp burada oturma eyleminde bulundu. Bazı kişiler de ateş yakarak slogan attı. 5 dakikalık oturma eyleminin ardından kalabalığın tekrar şehir merkezine yürüyüşe geçmesi ve taş atmaya başlamaları üzerine polis müdahalede bulundu. Polis, göstericileri boyalı ve tazyikli su, gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalışıyor. Van ve Yüksekova’da olaylar sürüyor.

Reklam
Reklam

Van ve Yüksekova karıştı | www.mynet.com/video

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: