YSK'dan engellilere soğuk duruş

Fiziksel Engelliler Vakfı Genel Müdürü Ali Şahin, YSK'ya bir başvuru yaparak İstanbul Özürlüler Vakfı'na ait araçların seçimlerde kullanılmasını talep ettiklerini ancak YSK'nın buna onay vermediğini söyledi.

Şahin, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, her alanda olduğu gibi engelli vatandaşların seçim zamanında da vatandaşlık görevini yerine getirme konusunda zorlandığını kaydetti. Yüksek Seçim Kurulu'nun 29 Mart seçimleri öncesinde herhangi bir mekansal düzenlemeye gitmediğini belirten Şahin, "Daha önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de yine biçimsel bir düzenleme yapılmamıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yasal düzenlemeler yapılırken her alanda engellilerin gözden kaçırıldığını, park bahçe gibi sosyal alanlarda dahil olmak üzere basit düzenlemelerin gözardı edildiğini belirten Ali Şahin, "O yüzden 5 senede bir olan seçim için zaten bir düzenleme yoluna gidilmiyor. Ortopedik, görme gibi engelleri olan vatandaşlarımız için geçtiğimiz günlerde İstanbul Özürlüler Vakfı'na ait ve içinde çeşitli aparatların bulunduğu araçların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanılması sırasında bu vatandaşlarımıza tahsis edilmesini istedik. Ancak Yüksek Seçim Kurulu bu talebimizi olumlu karşılamadı" şeklinde konuştu.

"BU ŞARTLARDA BAZILARI OY VEREMEZ"

Engelli vatandaşların yasal çerçeve içinde görevini yerine getirmek istediğinin altını çizen FEV Genel Müdürü Ali Şahin, ancak bu şartlarda bir çok engelli vatandaşın oy verme görevini yapamayacağını ifade etti. Her mahallenin muhtarının o mahalledeki engelli vatandaşları bildiğini söyleyen Şahin, "Örneğin bu bilgiye sahip olan muhtarlar engelli vatandaşların oy kullanacağı okulları tespit edip oy sandıklarını giriş katına kurabilirdi. Yani bazı düzenlemeler istenirse yapılabilirdi" yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

"ENGELLİ BİRİNCİ PLANDA DEĞİL"

Engellilerin Türkiye'de birinci planda olmadığını da ifade eden Şahin, "Doğal çevreyi engelli vatandaşlarımız için düzenlerseniz, bu hasta olan, yaşlı olan insanlarımıza da hazırlanmış bir kolaylık olur. Yani herkese hitap eder. Toplum için bir rahatlama oluşur" dedi.

"Engelliler seçimden seçime hatırlanmasın" diyen Şahin, 29 Mart seçimlerinin her kesimin beklentileri ile örtüşen ve herkese hak ettiği seviyede en iyi hizmeti sağlayan bir sonuçla bitmesini istedi. Şahin, "Her vatandaşımız bu ülkenin vatandaşıdır. Her vatandaşımız en iyi yaşamı hak etmektedir. Engellisi de, yabancı uyruklusu da, sağcısı, solcusu da yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes değerlidir. Bu böyle düşünülürse başarı sağlanır. Seçim sonrası temennimiz de bu yöndedir" diye konuştu.

ANKA