Yüksek Seçim Kurulu'nun, (YSK) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) bazı ilçelerdeki adliyeleri birleştirme kararı almasının ardından ilçe seçim kurullarının durumunu ilgilendiren aldığı karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
YSK, Anayasası'nın 67. ve 79. maddelerinin, seçimlerin yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılacağı hükmü gereği, Cumhurbaşkanlığı seçimi, tüm genel ve ara seçimler, Anayasa degisikliklerinin halkoyuna sunulması, siyasi partilerin genel merkez, il ve ilçe organları seçimleri ile il kongresi ve büyük kongre delegelerinin seçimlerinin ilçe seçim kurullarınca yapılacağına ilişkin hükümler bulunan tüm kuruluşların seçim iş ve işlemlerinin ilçe seçim kurullarının gözetiminde seçmen kütük bürolarınca yürütüldüğünü anımsattı. İlçedeki en yüksek dereceli hakimin başkanlığında siyasi parti mensupları ve kamu görevlileri arasından seçilen 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşan ilçe seçim kurullarına kuruluş yılı olan 1961'den bu yana adliye binaları ve hükümet konaklarında yer verildiğini belirten Kurul, 102 adli teşkilatın başka yer adli teşkilatıyla birleştirilmesine karar verildiğini, birleştirilen ilçenin seçmen kütük bürosunun, birleşilen ilçenin adli teşkilatı bünyesine taşınacaklarına, karar verildiğini hatırlattı.
-SEÇİM GÜVENLİĞİ DEVLETİN TÜM KURULUŞLARININ SORUMLULUĞUNDA-
Seçim bürolarındaki hizmetin genişlemesi sonucu seçmen kütük bürolarının adliye binalarından çıkarılması yönünde işlemler yapıldığına yönelik il ve ilçe seçim kurullarından yazı geldiğini ifade eden YSK, "İlçe seçim kurulu başkanı hakimin denetiminde olan seçmen kütük bürolarınca hizmetin düzenli ve kesintisiz yürütülebilmesi için bu bürolara da adliye binalarında yer ayrılması hizmetin özelliği gereğidir" dedi. Seçimlerin ve seçim kurullarının güvenliğinin sağlanmasının, güvenli çalışma ortamı hazırlanmasının, seçim hizmet ve görevinin sağlıklı ve dürüst olarak yerine getirilmesinin sadece seçim kurullarının değil tüm devlet kuruluşları ve kamu görevlilerinin sorumluluğunda olduğunu belirten YSK'nın kararında, "Dürüst ve güvenli seçimler ve seçim kurulları demokrasinin güvencesi ve toplumsal barışın esasıdır. Bu nedenle, seçimlerin sağlıklı, güvenli ve düzenli yürütülebilmesi için 298 sayılı Kanunda seçim kurullarına idarenin her türlü araç ve gerecinden yararlanma yetkisi, idareye de seçim kurullarının bu yoldaki isteklerinin gecikmeden yerine getirilmesi görevi verilmiştir" denildi.
-SEÇİM KURULLARINA UYGUN ÇALIŞMA YERİ SAĞLANMALI-
İlçe seçim kurulları seçmen kütük bürolarına ve il seçim kurullarına adliye binaları ve hükümet konaklarında çalısılabilir büro sağlanmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken YSK ilçe seçim kurullarına yönelik şu kararları aldı:
"298 sayılı Kanunun 30. maddesi hükmü uyarınca, bilgisayarlaşan seçmen kütük büroları ile il ve ilçe seçim kurullarına öncelikle Cumhuriyet Bassavcılıkları ve mülki amirlerce uygun çalışma yerleri sağlanma. Uygun çalışma ortamı hazırlanması, seçmen kütük bürolarının kontrolü ve bununla ilgili olarak seçimlerin saglıklı, güvenli ve dürüst yapılması amacını da içerdiğinden, bu konunun sadece seçim kurullarının görev ve sorumlulugunu ilgilendirmeyip, tüm devlet yetkili ve görevlilerinin de sorumluluğundadır. İl ve ilçe seçim kurullarınca karşılaşılan ve sorunların aşılması, sorumluların uyarılması ve gereğinin yapılması için karar örneğinin, Basbakanlık, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına gönderilmesine, oybirliğiyle karar verildi."
ANKA