YTL, değer kaybediyor

İSTANBUL (İHA) - Global piyasalarda süregelen belirsizlikler yatırımcıların cari açığı yüksek gelişmekte olan ülkeleri terk etmesine neden olurken, Türk Lirası değer kaybediyor.

Analistlere göre hafta sonu Tokyo'da gerçekleştirilen G-7 toplantısı sonrasında yapılan açıklamaların piyasalardaki belirsizliğin bir süre daha devam edeceğine işaret etmesi, yatırımcıların risk algılamalarının yükselmesine neden oldu. Özellikle kredi krizi ve global büyümeye yönelik risklere vurgu yapan toplantının ardından ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'in finans piyasalarındaki kargaşanın kısa vadede sona ermeyeceğini söylemeleri de yatırımcıların risk algılamalarını yükseltti. Yatırımcıların risklerden kaçınma eğilimi artarken, dolar, euro, İsviçre Frangı ve Japon Yeni gibi daha sağlam görülen para birimleri karşısında değer kaybediyor.

Reklam
Reklam

Risk algılamasının artması gelişmekte olan ülkeler cephesinde ise Türkiye ve Macaristan gibi yüksek cari açığı olan ülkelerin para birimlerini olumsuz etkiliyor.
Saat 11.45 itibariyle euro, dolar karşısında yüzde 0.3 artışla 1.4548'ye yükselirken, YTL ise dolar karşısında yaklaşık yüzde 2 değer kaybederek 1.2270'den işlem görüyor.