Dün on gündür risk olarak belirttiğimiz endeks seviyelerinden 62.500 seviyesinin de altına inilmesine rağmen, 61.957'den gelen alımlarla yeniden 63.278 seviyeleine yükselerek kapandık.
Biliyorsunuz ki, dün bir ara endeks 800 puan civarı ekside iken kademeli alım öngörümü yazmıştım. Özellikle o an itibarıyla banka grafiklerindeki olumlu fikir yaratan görüntüler, halen durumunu koruyor. Muhtemelen daha pozitif bir gün yaşama ihtimalimiz de olabilir.
Yaşanan düşüşler, Merkez Bankası'nın cari açığın kontrol altına alınması için aldığı kararların etkisi ile gerçeleştiği için, ben bu düşüşleri kalıcı olarak görmüyorum. Öyle görmediğim gibi de, özellikle kur seviyelerinin yükselmiş olmasının ihracata yönelik şirketlerimize pozitif etkisinin olacağını yazılarıda da yazmıştım. Ama endeksi en çok etkileyen bankalara getirilen yükler sebebi ile, bu kesimin kâr azalması yaşama ihtimali sebebi ile yaşadığı düşüş, endeksin de ciddi düşüşler göstermesine neden oldu. Sonrasında da bankalar ve endeks kadar düşmemiş olan diğer sektör hisseleri yaptıkları düşüşlerle açığı fazası ile kapattı.
Bu esnada yüksek fiyatlarla satış yapmış yabancılar için , kurun ve faizin de yükseldiğini düşünürsek, borsa göreceli olarak daha da ucuzlamış oldu. Yükselmiş faiz düzeylerinden hazine kağıtlarına yönelip döviz satmaları sonrasında da borsanın yükselmesine neden olacaktır. Tabii bu davranış ihtimali faizlerin ve döviz kurlarının kısmen gevşemesine,bunun da yabancıların faiz ve kur kârlarının daha da artmasına neden olacağını öngörüyorum.
Lakin eğer dikkat edildiyse, yükselişlerde milyon lot olarak gerçekleşen işlemler ve kademelerdeki alıcılar, düşüş esnasında çok küçük rakamlara düştüler. Bu da bize düşüşün onaylanmadığını, dönüş esnasında yükselişlerin de sert olabileceğini gösteriyor.
Mısır'daki olayların lider değişimi yaratması, Türkiye'nin öneminin daha da artmasına neden olacaktır. Bölgenin demokratik sürecini başlatacağı için, kişisel olarak bunun olmasını istiyorum. Mısır'da yaşanabilecek ve ılımlı bir demokratik geçiş şeklinde olabilecek dönüşüm Türkiye'nin AB ve ABD nezdinde önem ve değerini daha arttırır. Yani ben o bölgedeki karışıklıkları, kısa vadeli petrol fiyatı yansıması gibi olumsuz yanlarından ziyade, uzun vadede rol model olabileceğimiz bir bölgenin bize getireceği olumlu etkileri açısından daha önemli buluyorum. Tabii hepsinden öte, bence bölge halklarının bana göre Tiran ve krallardan kurtulup, daha iyi yönetilmeleri sonucu ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.
Bağımsız yönetilebilen bu ülkeler ile her türlü siyasi ve ticari ilişkilerimiz artacaktır.
**Endeks için desteklerimiz ;62.500 ve 60.800 iken,
dirençlerimiz ; 64.700 ve 66.000 seviyeleri olacaktır.
VOB30 için de dirençlerimiz ,79.750 iken
desteğimiz , 77.450 ve 76.250 olacaktır.**
**Son olarak , yaşanılan düşüş ile geldiğimiz fiyatlardan korkmamak, panikle satım yapmamak , sakin bir şekilde kenara çekilip elimizdeki hisselerle ya da yeni aldıklarımızla beklemenin bir süre sonra yeterli faydayı sağlayacağını öngörüyorum. Bu nedenle olası düşüşün devamı halinde de alımların yapılmasının doğru olacaktır düşüncesindeyim.
Düşen faiz ortamında borsanın alternatifi olmayan bir 2011 yaşanmasını bekliyorum.
Aydın Eroğlu**