Yüksek Hızlı Tren’in Köseköy-Gebze kesimi 2. etabının temeli atıldı

Türkiye'nin en büyük Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın, Eskişehir-İstanbul...

Türkiye'nin en büyük Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın, Eskişehir-İstanbul kesiminin inşasında son aşamaya gelindi. Eskişehir-İstanbul 2. etabının Köseköy-Gebze kesiminin temeli, Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Köseköy Tren İstasyonu’nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla atıldı. Törende ayrıca, Karabük-Zonguldak demiryolu hattı rehabilitasyon projesi ikili anlaşması da imzalandı.

Reklam
Reklam

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Köseköy-Gebze Projesi'nin, toplam Ankara-İstanbul Projesi içerisinde büyük bir bölüm olmadığını, sadece 56 kilometresini kapsadığını söyledi. Yıldırım, projenin 470 km'lik kısmının birçok bölümünün zaten yapıldığını ya da yapıldığını söyledi. Burada neden ayrı bir tören yapma ihtiyacı duyduklarını paylaşmak istediklerini ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Burada örnek bir çalışma yaptık. AB ile Türkiye arasında tam üyelik öncesinde anlamlı bir işbirliğini gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar katılım öncesi, AB'nin tek bir projede mali destek yaptığı ilk proje, en büyük mali destek projesi olması dolayısıyla bu projeye ayrı önem veriyoruz. Çünkü bu tren yollarının gelişmesi sadece Türkiye’nin değil sadece Kafkaslar’ın, sadece Orta Asya’nın değil Avrupa’nın da bağlantılarının güçlenmesi anlamına geliyor. Avrupa’dan Balkanlar'a, oradan Anadolu'ya. Avrupa-Asya entegrasyonu daha da güçlenecek. Bu anlamda, Türkiye'nin geçiş olması ön plana çıkacak. Bir anlamda, AB-Türkiye arasında birleşme gerçekleşmeden önce demiryolları ve yollarıyla biz bu birleşmeyi hazır hale getiriyoruz. Bu, Türkiye ile AB arasında, gerçek anlamda somut anlamda işbirbirliğinin en gözüken, en kalıcı eseridir. O bakımdan buna ayrı önem veriyoruz.”

Reklam
Reklam

Bakan Yıldırım, son 9 yıldır demiryollarına yapılan yatırımı herkesin bildiğini belirtti. 50 yılda çivi çakılmayan Türkiye’nin demiryollarına bakıldığına, her yıl başına 135 km yol yaptıklarına işaret eden Yıldırım, bunun Cumhuriyet tarihinin bir rekoru olduğunu vurguladı. Demiryollarının, bağımsızlığın, istikbalin sembolü olduklarını ifade eden Yıldırım, Başbakan'ın, 'demiryolları tekrar ayağa kalacak, bu ülkenin yükünü taşıyacak, bunun için hiç bir fedakarlıktan kaçınılmayacak' dediğini kaydetti. Sadece demiryollarının altyapısını yapmanın yetmeyeceğini, 'peki ne yapmak lazım?' diye soran Yıldırım, aynı zamanda demiryolunun yerli sanayisini de kurmak gerektiğini bildirdi. Bunun için çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Demiryolları ve karayolları, bir çok alanda AB'ye yeni giren son grup ülkelerden bugün daha ileri hale gelmiştir. Bölünmüş hızlı yolları, altyapısıyla Türkiye, artık AB'ye girmeye çoktan hazır hale gelmiştir. İster AB olsun ister olmasın insanımızın mutluluğu için ülkemizin geleceği için biz bu yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Şunu herkes bilmeli ki Türkiye, AB'ye yük olan değil, AB yükünü paylaşacak bir ülkedir. Türkiye’nin tarihi de bunun örnekleriyle doludur. Dostlarımız hiç endişe etmesin, Türkiye her zaman paylaşmayı, dayanışmayı şiar edinmiş, bu yolla da bölgesinde daima istikrar unsuru olmayı başarmış bir ülkedir. Bugün son 9 yılda 15 bin 300 km bölünmüş yoluyla ülkeyi batıdan doğuyu, kuzeden güneye yollarla donatmış, yolları bölmüş, hayatları, ülkeyi birleştirmiş bir altyapıdan bahsediyoruz.”

Reklam
Reklam

BAĞIŞ: RÜYA PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİK

AB Bakanı Eğemen Bağış da 122 yıl önce 1890 yılında inşa edilen Köseköy-Gebze hattını, Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine uygun hale getirmek için temel atıldığını, böylece ecdadın emanetine de sahip çıktıklarını söyledi. Rüya projeleri gerçekleştirmeyi artık alışkanlık haline getirdiklerini ifade eden Bakan Bağış, şöyle devam etti:

“İnşallah bir başka rüya proje Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni'ni de 2013’te bitirip Türkiye’nin başkenti ile medeniyetlerinin başkentini bir araya getireceğiz. Bunun son aşamasını oluşturan Köseköy-Gebze hattı için ülkemiz demiryollarında ilk kez Avrupa Birliği fonlarının kullanılması, İPA fonlarından bu projeye yaklaşık 125 milyon Avro tutarında fon sağlanması da tarihi bir başarı örneği olarak Türkiye’nin hanesine yazılmış durumda. Bugün aynı zamanda burada yine ulaştırma operasyonel programının birincil önceliğinde olan Irmak-Karabük-Zonguldak hattının rehabilitasyonu ile sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemlerinin kurulumu projesi imza törenini de gerçekleştireceğiz. Avrupa Birliği ile Türkiye’nin ortaklaşa finanse ettiği Türkiye’deki en büyük proje olma özelliği de taşıyan Irmak-Karabük-Zonguldak projesi, yaklaşık 227 milyon Avro’ya mal olacak. Bu projenin hayata geçmesiyle toplam 415 km uzunluğundaki hattın rayları tamamen yenilenecek, taşıma kapasitesi ve işletme hızı artırılacaktır.”

Reklam
Reklam

Bu projenin, Türkiye'nin artık Doğu’daki üretim merkezleri ile AB arasında önemli bir geçiş koridoru olduğunu gösterdiğini kaydeden Bağış, “Marmaray Projesi’nin tamamlanmasıyla kesintisiz Avrupa-Asya demiryolu bağlantısının sağlanacak olması ve önceden kurulmuş olan serbest ticaret bölgelerinin varlığı Türkiye’ye çok farklı bir zenginlik kazandırıyor. Türkiye’nin AB katılım süreci ve trans-Avrupa ulaştırma ağları (TEN) ile entegrasyonu, ülkemizin bu avantajlardan faydalanması için çok önemli bir fırsattır.” diye ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise çok önemli bir projenin, çok önemli aşamasını gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda Kösekey-Gebze hattının temelinin atıldığını söyledi. Ergün, Türkiye’de çok önemli projeler yürüdüğünü dile getirdi. Ergün, “Bu tren hattı, İstanbul ile Anadolu’yu birbirine bağlıyor.” dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da yaptığı konuşmada, proje hakkında bilgi verdi. Karaman, şunları ifade etti: “Temeli attığımz 56 kilometrelik Köseköy-Gebze hattımızın, sözleşmesini imzaladığımız 415 kilometrelik Irmak-Karabük Zonguldak hattımızın yüzde 85’inin finansmanları AB Birliği katılım öncesi hibeleriyle sağlanmıştır. Her iki proje de AB’nin üye dışı ülkelere finanse ettiği tek kalemde en büyük ulaştırma projeleridir.”

Reklam
Reklam

PROJE 147 MİLYON AVRO’YA MAL OLACAK

Proje kapsamında, Köseköy-Gebze mevcut hattının fiziki ve geometrik şartları Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine uygun hale getirilecek, hat ihata alınacak ve üzerinde hemzemin geçit bulunmayacak. Hat üzerinde bulunan 9 tünel, 10 köprü, 122 menfezin tadillerinin yanı sıra 28 yeni menfez ve 2 adet alt geçit inşa edilecek, hemzemin geçit yer almayacak. Yapım kapsamında, yaklaşık 1 milyon 800 bin metreküp kazı ve 1 milyon 100 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecek.

Türkiye, demiryollarında ilk defa AB IPA fonları bu projede kullanılacak. Sözleşme bedeli 146 milyon 825 bin 952 Avro olan Köseköy-Gebze hattının yüzde 85'lik bölümü (124 milyon 802 bin 59 Avro) Avrupa Birliği tarafından IPA kapsamında karşılanacak. Arifiye'nin revize edilmesiyle toplam uzunluğu 533 km'den 523 km'ye düşen ve Marmaray'la entegre olarak 2013'te bitirilmesi hedeflenen Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi hayata geçtiğinde, Ankara-İstanbul 3 saate, Ankara-Gebze ise 2 saat 30 dakikaya inecek. Başkent ile İstanbul arasında yılda 17 milyon yolcuya hizmet verilecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz