"Yüksek kredi faizleri şaşırttı"

ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yüzde 375'lere ulaşan temerrüt faizleri nedeniyle bir milyon 110 bin kişinin icra takibinde olduğunu, Bakan Şener'in bunu duyunca hayrete düştüğünü söyledi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Bakan Şener'e bir milyon kişiyi ilgilendiren kredi kartı ve temerrüt faizlerinin durumuna ilişkin taleplerini ilettiklerini kaydetti.

Memura yüzde 10 zam yapılması düşünülen, enflasyonun yüzde 32 olduğu bir ortamda, kredi kartlarına bir aylık gecikme durumunda uygulanan yüzde 118 ve yüzde 375'lere ulaşan temerrüt faizinin vicdana, akla ve Anayasa'ya uymadığını belirten Aygün, "Sayın Bakan bu konuyu duyunca hayrete düştü ve bu konuyu önümüzdeki hafta, Bakanlar Kurulu'nun gündemine taşıma sözü verdi" dedi. Aygün ayrıca, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve keyfi uygulamalara son verilmesi konusunda da Bakan Şener'den söz aldığını ifade etti.

Reklam
Reklam

"KONUŞTUĞUMUZ 6 BANKA TEMERRÜT FAİZİNİ KALDIRDI" Temerrüt faizlerinin kaldırılması konusunda 19 bankaya çağrı yaptıklarını, 7 bankadan cevap aldıklarını ve 6 bankanın da temerrüt faizi uygulamasını kaldırdığını belirten Aygün, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ile de bu konuda görüşeceklerini söyledi. Aygün, Vakıfbank, Şekerbank, Akbank, Yapı Kredi ve Garanti Bankası'nın temerrüt faizi uygulamadığını açıkladı. Yüzde 55'le sınırlandırılan kanuni faizin, temerrütle yüzde 375'lere çıktığını vurgulayan Aygün, temerrüdün tamamen kaldırılarak yasal faize dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Yeni düzenlemenin geçmişe dönük borçları da kapsayacağını belirten Aygün, 300 milyon liralık bir borcun temerrütle 900 milyon liraya ulaştığını ve bu borcun altından kalkmanın mümkün olmadığını ifade etti. Aygün, şu anda Türkiye'de 1 milyon 110 bin kişinin kredi kartı ve temerrüt faizleri nedeniyle icra takibinde olduğunu da hatırlattı.