Yüksek Mahkeme'den yürütmeyi durdurma

ANKARA (İHA) - Anayasa Mahkemesi, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nda yer alan 'siyasi partilerden derneklere yardım' hükmünü içeren maddesinin yürürlüğünü durdurdu.

Yüksek Mahkeme, sabahki toplantısında CHP'nin Dernekler Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı görüştü.

Mahkeme, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 10. maddesinin 1. fıkrasında yer alan siyasi partilerden derneklere yardımı içeren hükmünün yürürlüğünü durdurarak, davayı esastan görüşme karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca Dernekler Kanunu'nun 13. maddesinin 1. fıkrasının da yürürlüğünü durdurdu. Yürürlüğü durdurulan maddeler şunlar:

Reklam
Reklam

"Madde 10: Dernekler, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddi yardımda bulunabilirler.

"Madde 13: Üye sayısının 100 kişiden çok olması şartıyla, dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararıyla göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülür."

Öte yandan, Yüksek Mahkeme, daha önce de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başvurusu üzerine derneklerin siyasi partilere yardımını içeren maddenin yürürlüğünü durdurmuştu.