Yüksek Öğretim Reformu Çalıştayı

Yükseköğretim Kurulu'nun(YÖK) yeni yasa taslağı, Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin ev sahipliğindeki Yüksek Öğretim Reformu Çalıştayı’nda...

Yükseköğretim Kurulu'nun(YÖK) yeni yasa taslağı, Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin ev sahipliğindeki Yüksek Öğretim Reformu Çalıştayı’nda tartışıldı. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, "Hazırlanan taslağı hükümete sunmak niyetiyle aralık ayının ilk haftasında bitirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi Senato Salonu'nda gerçekleştirilen Yükseköğretim Reformu başlıklı çalıştaya Yükseköğretim Kurulu(YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof.Dr.Durmuş Günay, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı(SETA) Dış Politika Araştırma Direktörü Prof. Dr. Talip Küçükcan, bölge üniversite rektörleri ve araştırmacılar katıldı. Çalıştayda yükseköğretim reform ihtiyacı ve YÖK tarafından hazırlanan yükseköğretim kanun taslağı yer alırken, taslağın vakıf üniversitelerine ilişkin maddeleri ve taslakla birlikte gündeme gelen özel üniversitelerin kurulması önerisi tartışıldı.

Reklam
Reklam

Çalıştayın sabah oturumunun açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr.Gökhan Çetinsaya, yeni yasa önerisi kapsamında tüm paydaşların fikirlerinin olgunlaştığı bir ortam sağlamak amacıyla çeşitli toplantılar yaptıklarını hatırlattı.Çetinsaya, 5 Kasım 2012'den bu yana her gün yaklaşık 300 kişiyi ağırladıkları çalıştaylar gerçekleştirdiklertini belirterek şunları söyledi: "Bu toplantı zinciri bir süre daha devam edecek. Bir taraftan gelen fikirleri, görüşleri analiz ediyoruz. Farklı ekipler kurduk, gelen bütün eleştirileri belli bir format dahilinde tahlil ve analiz ediyorlar. Bunları bizim genel kurulumuza sunacaklar. Biz de uzun bir toplantı silsilesinde bu görüş ve önerileri değerlendireceğiz"

YÖK Başkanı Prof.Dr. Çetinsaya'nın konuşmasının ardından çalıştay basına kapalı sürdürüldü. Sabah oturumunun ardından Prof. Dr. Çetinsaya basın mensuplarının sorularını yanıtlamadı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, toplantının içeriğiyle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Toplantıda YÖK reformu ihtiyacı üzerinde konuşulup tartışıldığını dile getiren Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Niçin yükseköğretimde reform ihtiyacı var, bunun gerekçeleri ve ne yapmamız gerekliliği konusunda iki saat boyunca tartıştık. YÖK Başkanımız yasanın ana esaslarını, ne yapmak istediğine dair açıklamalarda bulundu. Daha sonra konuşmacılar çeşitli boyutlarıyla yasanın ve yükseköğretim reformunun ve hazırlanan taslak üzerinde önerilerini yaptılar"

Reklam
Reklam

TASLAK MADDELERİ TARTIŞILIYOR

Özellikle yükseköğretim yasası taslağının getirdiği bazı yeniliklerin tartışma konusu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Günay, öğleden sonraki oturumda da taslağın maddeleri üzerinde tartışmalar yapılacağını kaydetti. Toplantıda bazı konuşmacıların Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilince meşruiyetinin daha çok önem kazanacağı noktasında görüş bildirdiğini aktaran Prof. Dr. Günay, şöyle konuştu: "Burada hiçbir tartışma olmayacağı ve YÖK'ün teşkilinde Cumhurbaşkanı'na daha çok pay verilmesi gerektiği, YÖK'ün teşkilinde Bakanlar Kurulu yerine meclisin üye seçmesinin daha doğru olacağı yönünde görüşler sunuldu. Ayrıca, üniversitelerin yapılandırılması, üniversitelerin konsey yoluyla idare edilmesi, rektörlerin, dekanların konsey yoluyla belirlenmesi konusu detaylı bir şekilde tartışılmaya başlandı"

MECLİSE SUNULACAK

Hazırlanan taslağı hükümete sunmak niyetiyle Aralık ayının ilk haftasında bitirmeyi düşündüklerini anlatan Günay, konuşmasına şöyle devam etti:

"Daha sonra bu süreç, hükümette, mecliste çeşitli komisyonlarda daha uzun boyutta tartışılacağını sanıyoruz. Ama aralık ayının ilk haftasında YÖK'ün yaptığı çalışma hükümete sunulacak. Biliyorsunuz yasaları meclis yapıyor. YÖK'ün yaptığı meclise bir anlamda ön hazırlık. Daha sonra mecliste de komisyonlarda da detaylı bir şekilde tartışılacak"

Reklam
Reklam

AYRICALIK TALEBİ

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe de, Çalıştay da yükseköğretimin geleceğini şekillendiren bir yasa tasarısının değerlendirildiğini anlatarak şunları söyledi: "Önemli notlar tartışıldı. Öğleden sonraki oturumlarda ise yasadaki teknik meseleler ve vakıf üniversitelerinin durumu değerlendirilecek. Bir vakıf üniversitesi olarak, vakıf üniversitelerinin kamu hizmeti yaptığından dolayı eğitimde kısmı de olsa pozitif olarak ayrımcılık yapılmasını öneriyoruz"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: