Yüksek Seçim Kurulu, oy verme işlemlerine ilişkin bilgilendirme yaptı.
Sandık Kurulu'nun oy verme günü nasıl hazırlanması, pusulaların, zarfların ve seçim sandığının mühürlenmesine ilişkin bilgi veren Yenimahalle İlçe Seçim Müdürü Mustafa Karabulut, sandık kurulunun çalışmasını anlattı. Sandık kurulu başkanının ilk olarak sandık kurulu görevlilerinin 7 kişiden oluştuğunu tespit ettiğini belirten Karabulut, kurulun başkan dahil en az 4 kişi ile görev yapabileceğini ifade etti. Oy pusulalarının bulunduğu paketin sadece oy verme günü sabah sandık kurulu başkanı tarafından açılabileceğini, zarfların ve oy pusulalarının sayıldığını ve mühürleme işleminin yapıldığını kaydeden Karabulut, seçmen bilgi kağıdı olmayan vatandaşların sandık seçmen listesini görebilmeleri için kapılara asacaklarını belirtti. Seçim sandığının mühürlenmesini de anlatan Karabulut, sandık kurulu başkanın seçmene oy vermesinde yardımcı olmaları konusunda kurul üyeleri arasında görevlendirme yaptığını kaydetti.
SANDIK KURULU BAŞKANI SEÇMENE TEMİZ OY KULLANDIRACAK
7 Haziran Pazar günü oy vermenin saat 08.00'de başlayacağını anlatan Karabulut, "Vatandaşın rahatlıkla oyunu kullanması için kimlik belgesinin yanında olması gerekir. Kimlik belgesi olmayan, fotokopi belge ile oy kullanamaz. Kimse başkasının yerine de oy kullanamaz. Sandık başına gelen seçmen TC kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, evlenme cüzdanı, hakim-savcı ve avukat gibi kimlik kartları ile oyunu kullanabilecek. TC. kimlik numarası olmayan bir kimlik ile vatandaş gelirse yanında seçmen bilgi kağıdı ve nüfus müdürlüklerinden alacağı vukuatlı kayıt örneği yanında olacak" dedi. Seçmen bilgi kağıdının seçmenin sadece sandık bilgilerini gösterdiğini belirten Karabulut, sandık kurulu başkanın geçersiz oyların önüne geçmek için temiz oy kullandırmak zorunda olduğunu ifade etti.
YSK'DAN SEÇİM YASAĞI DÜZENLEMESİ
AK Parti’nin başvurusunu değerlendiren RTÜK televizyonların yarın saat 18.00'e kadar miting yayınlarına devam edebilmesi yönünde karar aldı.
RTÜK kararı şöyle duyurdu:
“Bilindiği üzere Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 30. Maddesi gereğince, seçimlerle ilgili olarak seçim dönemlerinde yapılan yayınlara ilişkin usul ve esaslar Yüksek Seçim Kurulu düzenler. YSK, TRT ile özel radyo ve televizyon kuruluşlarının seçim döneminde uyacakları yayın ilkelerini belirlemiş ve duyurmuştu. YSK, 4 Mart 2015 kararında ‘Siyasi partiler veya adayların oy verme gününden önceki yirmi dört saate kadar olan sürede radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecekleri’ belirtilmiştir. 19 Nisan kararında, ‘Medya hizmet sağlayıcılarının, seçimin başlangıç tarihi olan 10 Mart 2015 tarihinden oy verme gününden önceki yirmi dört saate kadar (05 Haziran 2015, saat 24.00) olan sürede siyasi reklam yayınlayabilecekleri’ ifade edilmiştir.
2 Haziran kararında ise miting yayınlarının 6 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar yayınlanabileceği belirtilmiştir. YSK’nın söz konusu kararlarından görüleceği üzere, yayın yasakları 5 Haziran 2015 Cuma gecesi (bu gece) saat 24.00’den itibaren başlayıp, oy verme günü olan 7 Haziran 2015 Pazar günü Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanacak saate kadar sürecektir. Bu süre zarfında televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından siyasi reklam, seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yayın yasağı kapsamındadır. Miting yayınları ise 6 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar yapılabilecektir.”
SONUÇLAR ISLAK İMZA İLE İMZALANACAK
Sandık kurulu başkanın seçmenin nasıl oy kullanacağı konusunda bilgilendirmesi gerektiğini kaydeden Karabulut, seçmenin oy vermek için kabine yanında cep telefonu ve fotoğraf makinesi ile giremeyeceğini söyledi. Seçmen oyunu kullandıktan sonra mutlaka imza atması gerektiğinin altını çizen Karabulut, sandık kurulu üyelerinin seçmene kabinin içine girerek yardım edemeyeceğini, engellilere veya yaşlılara yanlarında gelen yakınlarının yardımcı olabileceğini kaydetti. Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sayım-döküm işlemlerinin yapılacağını anlatan Karabulut, bilgilerin buradan sandık sonuç tutanağına geçirileceğini, sayım döküm cetvelleri ve sandık sonuç tutanağının ıslak imzayla imzalanıp, mühürleneceğini ve torbanın ilçe seçim kuruluna kura ile belirlenen iki kişi ile sandık kurulu başkanının teslim edileceğini ifade etti.
Karabulut, çuvalların ilçe seçim kurulunda kontrol edilerek alındığını belirterek, şöyle devam etti:
"YSK bu sene şeffaflık ve daha net anlaşılması için sayım döküm cetvellerini karekodlu yaptı. Bir hakim başkan, iki memur üye ve 4 siyasi parti temsilcisinden oluşan ilçe seçim kurulu torbayı teslim alıyor. Sonra sonuç tutanağına bilgisayarlarda giriş yapılıyor. Doğru yapıldı mı diye denetliyoruz. Kontroller yapıldıktan sonra varsa hata düzeltiyoruz. İlçe seçim kurulu sonuçlarını alıyor ve işlemini bitiriyor."
(AJANSLAR)