Yüksek tansiyon hastaları oruç tutarken riskleri ortadan kaldırmalı

Ramazan ayı, oruç tutmak isteyen ancak sağlık açısından risk grubunda bulunan kişilerin daha dikkatli olmasını gerektiriyor. “Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı olanlarla kan sulandırıcı ilaç kullananlar oruç tutarken daha dikkatli olmalı” diyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Salih Aydın, bu hastaların yanlış beslenmesinin ve ilaçlarını eksik kullanmalarının ya da hiç kullanmamalarının beyin kanaması riskini artırabileceği uyarısında bulundu.

Sağlık yönünden oruç, vücudun dinlenmesi için önemli bir role sahip. Ancak yaşamsal anlamda risk grubunda bulunan bazı hastaların hem ilaç hem de yemek konusunda bir kat daha fazla dikkatli hareket etmeleri gerekiyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Salih Aydın, özellikle yüksek tansiyon ve şeker hastalarını oruç tutarken beyin kanaması riskine karşı uyarıyor.

Beyin kanamasında en önemli ve yaygın risk faktörünün yüksek tansiyon olduğunu söyleyen Op. Dr. Salih Aydın, “İyi kontrol edilmeyen yüksek tansiyon beyin damarlarında mikro düzeyde harabiyet yapabilir. Kontrole alınamamış bir tansiyon fırlamasında damarların yırtılması beyin kanamasına sebep olabilir ve bu kanama kontrol altına alınabilecek küçük bir kanamadan hastayı, hayati tehlikeyle karşı karşıya bırakacak ölçekte büyük bir kanamaya dönüşebilir” vurgusu yaptı.

Reklam
Reklam

İLERİ YAŞTA VE ERKEKLERDERİSK DAHA FAZLA

“Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı, kan sulandırıcı ilaçların kullanılması, yaşın ileri olması, hatta kişinin erkek olması gibi birçok faktör beyin kanaması riskini artırıcı sebeplerdir” şeklinde konuşan Op. Dr. Salih Aydın, hipertansiyon hastalarının özellikle iftarda yemeğe birden yüklenmemeleri gerektiğinin altını çizdi. Özellikle iftardan hemen sonra veya gece yarısı olabilecek beyin kanamalarına sık rastlandığı uyarısı yapan Op. Dr. Aydın sözlerine şöyle devam etti: “Her zaman olduğu gibi aşırı yağlı, beyaz unlu mamullerden, tatlı gıdalardan genel anlamda uzak durmak gerek. Bu hastalar tuzsuz, sıvı gıdalar tercih etmeli ve ilaçlarını iftarda aksatmadan, aynı saatte almalı. Özellikle sahurdan önce tansiyon ilacı mutlaka alınmalı. Her türlü tedbirin alınmasına rağmen eğer kişide birkaç saat içinde baş ağrısı, bulantı, kusma ve şuurunda değişikliler oluşmaya başladıysa bu beyin kanamasının göstergesi olabilir.”

Oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler:

Reklam
Reklam

Sinir ve Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Salih Aydın, sorunsuz bir Ramazan geçirmek için oruçlu olunan günlerde yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

• Kan basıncınızı düzende tutabilmek için midenize aşırı yemek yiyerek yüklenmeyin. Sık sık ve azar azar yemeye özen gösterin.

• İftarda yemeğe kan basıncınızı hızlı yükseltmeyecek, hafif, az yağlı ve posa miktarı fazla besinlerden başlayın. Örneğin iftara çorba ile başlayın ve 15-20 dakika sonra alınması gereken ilaçlarınızı hemen alın.

• Bol bol su tüketerek vücudunuzun susuz kalmasını önleyin.

• Sahura mutlaka kalkın ve uzun saatler aç kalmamanız için yemeğinizi son saatlerinde yiyerek yine alınması gereken ilaçlarınızı alın.

• Sahurda şekerli ve yağlı besinlere yüklenmeyin.

• Migren atağınızı tetikleyen besinler varsa, bunlardan uzak durun.

• Özellikle yoğun iş ortamında kendinizi az bir uykuyla da olsa dinlendirin.

• Özellikle şeker hastaları ve kalp hastaları gün içerisinde tansiyon ve şeker ölçümlerini yaparak vücutlarını kontrol altına alabilirler. Örneğin, şeker yüksekse hafif egzersiz yapmak gibi.

Reklam
Reklam

Anahtar Kelimeler: