"Yüksek temsilci atansın"

Medeniyetler İttifakı Girişimi Üst Düzey Grup raporunda, "Müslüman ve Batılı toplumlar arasındaki gerginliği körükleyen birçok mesele, esasen siyaset ile dinin kesişme noktalarında ortaya çıkmaktadır" denildi.

Raporda, ayrıca, BM Genel Sekreteri Annan tarafından özellikle kriz anlarında kültürler arası gerginliğin giderilmesine yardımcı olacak, karşılıklı anlayışın geliştirilmesine katkı sağlayacak ve uzlaşı yollarının oluşturulmasına çalışacak bir yüksek temsilci atanması da tavsiye edildi.

Medeniyetler İttifakı Girişimi kapsamında BM Genel Sekreteri tarafından Müslüman ve Batı toplumları arasında artan kutuplaşmayı önleme yollarını araştırmak üzere geçen yıl kurulan, dünyaca tanınmış 20 uzmandan oluşturulan Üst Düzey Grubun İstanbul'daki 4. toplantısının sonuç raporu açıklandı.

Reklam
Reklam

Raporun tavsiyeler bölümünde, aşırılığın artmasına yol açan faktörlerden birinin İslam dünyasındaki siyasi hareketlerin bastırılmış olması olduğu da vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

"Bu nedenle İslam dünyasındaki iktidar çevreleri tarafından şiddet yanlısı olmayan siyasi gruplara dinci veya laik nitelikleri gözetilmeksizin siyasete katılım imkanı sağlanması, hem Müslüman, hem de Batılı toplumların çıkarlarına hizmet edecektir.

Bunlar arasında siyasi ve dini liderler tarafından kullanılan bazı kışkırtıcı söylemlerin yıkıcı tesiri ile bu söylemlerin medya tarafından geniş kitlelere yayılmasının yol açtığı etkiler yer almaktadır."

Raporda hükümetler ve uluslararası kuruluşlarla, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerini de içerecek bir "Medeniyetler İttifakı Forumu"nun BM'nun uhdesinde tesis edilmesi hususunun da değerlendirilmesi istendi.Ayrıca raporda, eğitim, medya, gençlik, ve göç alanlarında uygulamaya konacak uzun vadeli girişimlerin Batılı ve Müslüman toplumlar arasında köprüler kurulmasına, saygı ve anlayış kültürünün geliştirilmesine büyük fayda sağlayacağının düşünüldüğü vurgulandı.

Reklam
Reklam