Yüksek Topuk Uğruna Sağlığından Olmak İstemeyenler Kulak Vesin

Alımlı bir yürüyüş için tercih edilen yüksek topuklu ayakkabılar sağlığı tehdit ediyor

Tendon sakatlanmaları

Yüksek topuklu ayakkabıların kullanılması aşil tendonunun kasılmasına ve ağrıya sebep olurken, sonraki dönem de tendon tahribata açık hale gelir. Ayrıca kısalan aşil tendonu düz ayakkabı giyildiğinde de ağrıya sebep olur.

Parmaklarda şekil bozukluğu

Topuklu ayakkabının dar burnu parmakların bükülmesine sebep olurken, beraberinde kalıcı şekil bozukluğuna ve ağrıya sebep olabilir.

Bilek incinmesi

Yüksek topuklu ayakkabılar dengeyi önemli oranda bozarlar, ve bilek kısmı iyi desteklenmez ise yanlış basılan bir adımda ayak burkulmasına ve bilekte önemli zararlara sebep olabilirler.

Reklam
Reklam

Tırnak ve mantar rahatsızlıkları

Parmaklar sürekli olarak ayakkabının ucuna itildiği için tırnaklar genişleyerek ete saplanmaya başlar. Bu sürekli baskı tırnağın şeklinin değişmesine sebep olurken burada oluşan ısı ve terleme mantarlar için yayılmaya uygun bir ortama dönüşecektir.

Basınç noktası değişimleri

Normal şartlarda vücudun yükü yüksek oranda topuk tarafından taşınır. Ancak topuklu ayakkabılar bu yük dengesini bozarak ayak parmaklarına yönlendirirler. Bu aşırı basınç eklemlerde ağrıya sebep olur.

Bunyon oluşumu

Sıkışan parmak uçlarında meydana gelen deformasyon sonucu ayak baş parmağına bağlanan kemik bir çıkıntı oluşturmaya başlar. Çirkin görünüşlü ve ağrılı olan bu durumdan kurtulmak için çoğu zaman ameliyat gerekebilir.

Bacak, diz ve bel sorunları

Uzun topuklu ayakkabılar zamanla baldırda kısalmaya sebep olur ve vücudun merkezi öne kayarak bacaklara, dize ve bele baskı uygular. Kaslarda oluşan bu aşırı gerginliğin sonucunda önemli derecede ağrı hissedilir.

Nasır oluşumu

Ayakkabının darlığı ve baskı sonucu parmak ve tabanda deri sertleşmesiyle birlikte nasırlar oluşur.

Reklam
Reklam