"Yüksek vergi kaçakçılığı tetikler"

MERSİN (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yüksek vergi oranlarının kaçakçılığı tetiklediğini söyledi. Tüzmen, komşu ülkelerdeki fiyatlarla Türkiye'deki fiyatlar arasındaki yüksek fiyat farkının kaçakçılığı cazip hale getireceğini belirtti.

Bakan Tüzmen, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Mersin'e geldi. Tüzmen, kentteki ilk ziyaretini Mersin Valiliği'ne yaptı. Vali Atilla Osmançelebioğlu tarafından karşılanan Kürşad Tüzmen, burada Osmançelebioğlu ile basına kapalı olarak görüştü. Devlet Bakanı Tüzmen'in Mersin'deki ikinci durağı ise Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye Başkanı Macit Özcan'dan yapılan çalışmalar ve kentin sorunlarıyla ilgili bilgi alan Tüzmen, Mersin'in dış ticaretteki önemine değindi.

Reklam
Reklam

Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tüzmen, Mersin Serbest Bölgesi ve Mersin'in son günlerde akaryakıt ve diğer kaçakçılık olaylarıyla gündeme geldiği ve bu konuda ne gibi önlemler alındığı yönündeki bir soru üzerine, Mersin Serbest Bölgesi'nin Türkiye'deki ilk serbest bölge olduğunu hatırlatarak, 1984 yılında bu serbest bölgenin kuruluş çalışmalarında yer aldığını söyledi.

Mersin Serbest Bölgesi'nin tamamıyla Türkiye ekonomisinin o günkü şartlarında dış ticareti öğrenmesi, dış ticaret firmalarının yetiştirilmesi ve bir kümeleşmenin sağlanması amacıyla kurulduğunu ifade eden Tüzmen, "O dönemde çok büyük bir vizyon vardı ve o vizyon rahmetli Özal'ın vizyonuydu. Hakikaten önemli bir vizyondu. Mersin'i çok büyük bir şehir haline getirmek için serbest bölgenin bir araç olarak kullanılması amaçlanmaktaydı.

O sırada gerçekten Mersin'de büyük bir istihdam ve büyük bir dış ticaret hacmi oluşmaya başladı. Bu daha sonra hız kesti. Neden? Çünkü biz denetimi iyi yapamıyoruz. İşi başlatıyoruz, işi güzel kuruyoruz ama daha sonra düzenleme ve denetleme konusunda sıkıntılarımız oluyor. Son dönemlerde Mersin Serbest Bölgesi özellikle kaçakçılık merkezi, bütün sıkıntıların ana noktası gibi gösterilmeye çalışıldı. Ben böyle bir şeyi Mersin'deki serbest bölgemizin hak etmediğine inanıyorum. Türkiye'nin her yerinde var benzeri hadiseler. Ama sadece bir ilimizi, bir bölgemizi bu konuyla ilgili bir odak noktası olarak göstermenin biraz haksızlık olduğuna inanıyorum. Bu imajı hep birlikte düzeltmemiz lazım. Bunun için de tabi eksiklerimiz var. Bu eksikleri düzeltmek lazım" dedi.

Reklam
Reklam

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili olarak ise Gümrük Teşkilatı, Dış Ticaret Teşkilatı, İçişleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın hep birlikte bir çalışma yaptığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Bu çalışmaların sonucunda çeşitli önlemler ortaya çıktı. Marker konması, farklı şekilde denetim mekanizmalarının oluşturulması, antrepolarda giriş çıkışların en iyi şekilde izlenebileceği sistemlerin gerçekleştirilmesi, yüksek teknolojiden de yararalanarak bu işin önünü almaya çalışıyoruz. Yüksek vergi oranları kaçakçılığı tetikler. Yanı başımızdaki ülkelerde, komşularımızdaki (ticareti artırmaya çalıştığımız ülkelerdir bunlar) akaryakıt, sigara, içki fiyatlarıyla Türkiye içindeki fiyatlar arasında çok yüksek fiyat farkı varsa o zaman kaçakçılık çok cazip bir iş kolu haline gelmeye başlar.Biz hatırlarsanız 1980'lerde de benzer problemleri yaşamıştık ülke olarak. Ne zamanki Türkiye içindeki fiyatlarla bu yanı başımızdaki ülkeler arasındaki fiyatlar eşitlendi, o zaman kaçakçılık falan kalmadı. Çünkü cazip olmaktan çıktı. Bu konuda da bir ayarlama yapılması gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla ülkeler arasındaki fiyat farklılıkları bu kadar fazla olmaması lazım. Bu arada biz o fiyat farklılıklarını mecburen bugünkü Türkiye'nin gelir gider dengesinin dengesiz olması nedeniyle yüksek vergilendirme yapmak zorunda kalıyoruz. Biz o vergilendirmeyi normal noktasına taşırken, diğer taraftan da sizlerle beraber aramızdaki ayrık otlarını hep birlikte temizleyelim. Bu ülkemizin bir problemi, hep birlikte bu kirlilikten kurtulmamız, yıkanmamız lazım. Hep birlikte üzerine gidelim. Ayrıca bu konuda bir şekilde kamu kuruluşu olsun, özel kuruluş olsun, kimin eksiği kimin hatası varsa onların da üzerine hükümetimiz büyük kararlılıkla gitmektedir. Bu sorunun zaman içinde çözüleceğine inanıyorum."

Reklam
Reklam