Yüksekova Haberleri Yüksekova haber detayları

Yüksekova Haberleri Yüksekova haber detayları

Yüksekova Nerededir?

Yüksekova Hakkari ili'nin 3 ilçesinden birisi ve bu ilçenin yönetim merkezi olan şehir.

Ülkenin güneydoğu ucunda, Türkiye-İran-Irak sınırlarının kesiştiği nokta yakınlarında yer alan ilçe, İran'a açılan ve ileride Irak'a açılacak sınır kapılarıyla Doğu Türkiye'nin önemli kentleri arasındadır.

PKK'nın da en etkin olduğu şehirlerden birisi olan Yüksekova adını sık sık terör olaylarıyla duyurur.

Yüksekova Oldukça eski bir kent olan Yüksekova'da yerleşimin M.Ö. 7000'lere değin uzandığı kesin olarak bilinmektedir. M.Ö. 1000'de ise yörede Urartular yaşamıştır. Kanuni devrinde Osmanlı hakimiyetine giren kentin eski adı Gevar'dir.

Reklam
Reklam

Şehir, I. Dünya Savaşı sırasında Rus işgaline uğramışsa da 5 Mayıs 1918'de Rus işgalinden kurtulmuştur. 19. yüzyıl'da Van Vilayeti'ne bağlı Hakkari Livası'nın kazası olan **Yüksekova**, 1936'da ilçe durumuna getirilmiştir. İlçe merkezin eski adı o yıllardaki ismi ise Dize'dir.
1990'lı yıllarda yoğun bir göç dalgasına maruz kaldı.
**Yüksek Ova Coğrafyası**
**Yüksekova**, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Hakkari bölümünde bulunur. Kuzeyinde Van'ın Başkale ilçesi, doğusunda İran, güneyinde Irak ve batısında Hakkari ana (merkez) ilçesi bulunur. Yüksekova, dağlar arasında bir çöküntü alanında kurulmuştur. Ovanın yükseltisi 2000 metreye yakındır. Genişliği 15 kilometre, uzunluğu 40 kilometredir.
[](https://www.mynet.com/hakkari)
Anahtar Kelimeler: