Hakkari Yüksekova'da 1995 yılında Nezir Tekçi adlı çobanın önce kurşuna dizilip sonra mayınla patlatılması emrini verdiği iddia edilen emekli Albay A.O.A ile muvazzaf Yarbay K.A.'nın yargılanmasına Eskişehir'de başlandı.
Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi tarafından güvenlik sebebiyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen davaya, tutuksuz sanıklar emekli Albay A.O.A ile muvazzaf Yarbay K.A. ve avukatları katıldı. Öldürüldüğü iddia edilen çoban Nezir Tekçi'nin ailesi ise duruşmaya katılmadı.
Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen tutuksuz sanık A.O.A., Nezir Tekçi'yi tanımadığını söyleyerek, "Gelibolu'daki birliğimiz o dönemde görev için Yüksekova'ya gönderilmişti. Yüzbaşı rütbesinde taburun hareket ve eğitim komutanıydım. Bu isimde kimseyi tanımam ve de gözaltına almadım. Şahitlerin verdiği önceki ifadeler ile şimdiki ifadelerİ birbirine zıt. Benim olayla bir alakam yok" dedi.
Tutuksuz sanık K.A. da, "1995'de Yüksekova'da teğmen rütbesi ile görev yaptım. Sanık A.O.A ile çalıştım ama Tekçi olayı konusunda bilgim yok. Olayda ifade veren kişi ve askerleri tanımıyorum" diye konuştu.
Sanık avukatlarından Yurdakan Yıldız ise, Nezir Tekçi'nin PKK'nın kendi iç infazı olabileceğini, olayın TSK'nın üzerine atılmak istendiğini iddia etti.
"BU SENARYO 'TESTERE' FİLMİNDE BİLE YOKTUR"
Yıldız savunmasında şunları söyledi:
"PKK, kendi öldürdüklerini, infaz ettiklerini TSK yapmış gibi gösteriyor. PKK kendi iç infazlarını TSK'nin üzerine yıkmaktadır. Böyle bir yol açılmıştır. Bölgeden tanıklar bulabilmektedir. Buna benzer olaylar olmuştur. Tekçi'nin de PKK'nın iç infazıyla öldürüldüğü sanılmaktadır. Böylece olay TSK'nın üstüne bırakılmak istenmektedir. Bu iş için bir senaryo yazdırılmıştır. Bu senaryo 'Testere' filminde bile yoktur. 1995'deki bir hadiseyi 2002'de bölge insanı aracılığıyla ortaya koymak düşündürücüdür. Bir hadise varsa bu zamana kadar niye beklenmiştir? Yüksekova'da geçen yıl 2 uzman çavuş sokak ortasında öldürülmüş, vatandaşlar failleri yakalamıştı. Ancak KCK'nın emriyle yaptıklarını beyan ettikleri için failleri serbest bırakmışlar, olayla ilgili hiç görgü tanığı bulamamışlardı. Güneydoğu'da güvenlik sorunu olduğu için vatandaş sağlıklı ifade verememekte veya örgütün baskısı altında kalmaktadır."
Mahkeme heyeti, o dönemde söz konusu taburda görevli 600 kişi içinden bazılarının şahit olarak ifadelerine başvuracak. Bunun için mahkeme heyeti 600 asker içinden 25 ila 30 arasındaki askeri kurayla seçerek ifadesine başvuracak. Askerlerin talimatla alınacak ifadeleri mahkemeye ulaştırılacak. Mahkeme söz konusu askerlerin vereceği ifadeler doğrultusunda davayla ilgili süreci belirleyecek. Duruşma ,eksik evrakların tamamlanması için ileri bir tarihe ertelendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz