Yüksel, "dondan Etkilenen Bölgelerin Afet Kapsamına Alınması İçin Çalışıyoruz"

Denizli'nin Çal, Baklan, Bekilli, Güney ve Çivril ilçelerinde Ocak ayında meydana gelen ve 107 saat...

Denizli'nin Çal, Baklan, Bekilli, Güney ve Çivril ilçelerinde Ocak ayında meydana gelen ve 107 saat süren don sebebiyle zarar gören bölgelerin afet kapsamına alınması için çalışma başlatıldığı belirtildi.

AK Parti Denizli Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel yaptığı yazılı açıklamada, Çal, Baklan, Bekilli, Güney ve Çivril İlçelerinde Ocak ayında 107 saat süren don olayı sebebiyle, yapılan tespitlere göre 3 bin 328 çiftçiye ait üzüm bağlarının zarar gördüğünü belirtti. Bölgede meydana gelen don olayını ilk günden bu yana takip ettiklerini, 5 ilçe ve 96 köyün don afeti kapsamına alınması için çalıştıklarını bildiren Yüksel, ayrıca üzümlerin filizlenme sürecinden önceki kış döneminin de tarım sigortası kapsamına alınması için çalışma sürdürdüklerini kaydetti. Konuyla ilgili olarak ilk günden bu yana il ve ilçe tarım müdürlükleri ve ziraat odaları ile koordineli şekilde çalıştıklarını da ifade eden Yüksel açıklamasında, "Meydana gelen soğuk havanın özellikle bağ ve meyve alanında etkileri, çiftçilerimiz, ziraat odalarımız, ilçe ve il tarım müdürlüğümüz tarafından koordineli olarak yakından takip edilmiştir. Yaşanan bu süreç içerisinde bağlarda görülen ölü kollar dışındaki sağlam çubuklardan alınan göz örnekleri Ankara ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültelerine gönderilerek mikroskobik olarak incelemesi konusunda çalışmalar yapılmıştır" ifadelerine yer vedi.

Reklam
Reklam

Üniversitelerden elde edilen sonuç raporlarının Manisa Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürlüğü teknik elemanlarının da bulunduğu bir heyet tarafından değerlendirildiğini kaydeden Yüksel açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Üzüm çeşitlerine göre çubuk gözlerindeki primer, seconder, tersiyer taslaklarda dondan yüzde 20 ile yüzde 100 arasında değişik oranlarda zarar gördükleri, bu bölgedeki çiftçilerimizin ürünlerinin don afetine maruz kaldığı tespiti yapılmıştır. Elde edilen sonuca göre bağ alanındaki omcaların gövde dal çubuk ve gözlerinde değişen oranlarda zararın varlığı tespit edilmiştir. Bilimsel olarak bakıldığında kış donlarından zarar gören bağlarda ileriki dönemlerde uygun değer ölçüsünde şartların devam etmesi durumunda bile omcalardaki gövde dal ve çubukların 2 ile 5 yıllık süreç içerisinde ancak kendisini yenileyebilmesi mümkün olacaktır."

Çal, Baklan, Bekilli, Güney ve Çivril ilçeleri ile yaklaşık 96 köydeki bağları dondan zarar gören çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi ve zirai faaliyetlerinin devam ettirilebilmesi için zirai kuruluşlara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve çiftçi zararlarını telafi edici destek ödemesi yapılması konusunda bahsi geçen hasar yerlerinin don afeti kapsamına alınması için yoğun bir çalışma sergilediklerini belirten Yüksel, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan bilimsel sonuçların rapor olarak Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne sunulduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere ilgili bürokratlarla görüşmeler yapıldığını söyleyen Mehmet Yüksel açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Çözüm noktasında gayretimiz devam etmektedir. Dileğimiz odur ki, bölgede yaşanan don olayının bu sene için afet kapsamına alınması, önümüzdeki yıllar için ise üzümler filizlenmeden önce kış döneminin de tarım sigortası kapsamına alınarak yaşanması muhtemel mağduriyetlerin afet kapsamına alınmadan çözümünü mümkün kılacak çalışmanın ortaya konması ve omcalardaki gövde dal ve çubuklarında sigortalanmasına imkan tanıyacak düzenlemenin yapılmasıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: