Yükselen piyasalara daha çok söz hakkı

MELBOURNE (AA)- G20 Toplantılarında, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yükselen piyasalara, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşlarda daha çok söz hakkı verilmesi benimsendi.

Avustralya'nın Melbourne kentinde bugün sona eren iki günlük G20 toplantısının sonuçları belli oldu.

Toplantılarda, son zamanlarda dünya ticaretinde korumacılığın artış gösterdiği, serbest ticaretin güçlendirilmesi amacıyla, Temmuz ayında kesintiye uğrayan Dünya Ticaret Müzakerelerinin yeniden başlatılması istendi.

En uygun döviz kuru esnekliğinin sağlanmasının, dünya ekonomik büyümesi ve enflasyonun kontrol altında tutulması için önemli olduğu vurgulandı.

Reklam
Reklam

Toplantılarda, para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye de destek çıktı.

Fosil kaynaklı enerji kaynaklarına olan talebin gittikçe artış gösterdiğinin belirtildiği G20 toplantısında, sürdürülebilir bir enerji politikası açısından, güçlü bir enerji piyasasının önemine dikkat çekilirken, enerji kullanımında etkinliğin teşvik edilmesi benimsendi.

Küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan 20'ler Grubu'nda (G20), ABD, Türkiye, Hindistan, Japonya, Brezilya, Rusya, Almanya, Arjantin, Fransa, S.Arabistan, Meksika, G. Afrika, İngiltere, G. Kore, İtalya, Çin, Kanada, Avustralya, Endonezya ve AB üye bulunuyor.