Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yumak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda düzenlemeler içeren 6331 sayılı kanunda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamasının ertelenmesinin yasaya geçişte uyum problemlerinin aşılması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Kanunun yürürlüğe girmesiyle mevzuattaki dağınıklığın giderilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Yumak, bunu temin ederken de işyerlerinin yasaya uyum sağlamasına zemin hazırlanması gerektiğine dikkati çekti.
Konuşmasında işletme sahiplerinin risk analizlerini yaptırmaları çağrısını yineleyen Başkan Yumak şunları söyledi; ”Kanunun mevcut haliyle yürürlüğe girmesi ve uygulama süresinin kısa tutulması esnafımızı, işletme sahiplerimizi zor duruma sokacaktı. Odalar ve Borsalar olarak yaptığımız girişimlerle işyerlerinde işyeri hekimi ve iş sağlığı güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamasının ertelenmesi gündeme geldi. Bu yöndeki ısrarlı taleplerimiz üzerine, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna kanunun 6. ve 8. maddelerinin yürürlülük tarihinde erteleme yapılması yönünde teklif sunuldu. Komisyonda kabul edilen teklif, Meclis Genel Kurulu ve Cumhurbaşkanlığının onayının ardından yeni haliyle yürürlüğe girecek. Buna göre iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu, 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihine, 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2014 tarihine ertelenecek. Bununla birlikte üyelerimizin risk analizlerini mutlaka yaptırmaları çağrımızı yineliyoruz”
Öte yandan Başkan Yumak, sigorta primi teşvikinin beklentilerini karşıladığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“31 Aralık 2012 tarihinde sona eren sigorta teşvik uygulaması 2018 yılına kadar devam edecek. 51 ili kapsayan teşvik uygulamasından Bayburt da yararlanacak. Yakın zaman önce teşvik yasasının uzatılmaması nedeni ile yeni işsizler ordusu riski ile karşı karşıya olduğumuz gerçeğinin altını çizmiştim, çünkü teşvik yasasının sona ermesi ile birlikte üyelerimizin istihdam yükü bir anda iki katına çıktı. Bayburt’ta bu durumdan doğrudan doğruya etkilenen en az 50 işletme ve bu işletmelerin çalıştırdığı yüzlerce kişi oldu. Bütün bu sıkıntıları dosyalar halinde ilgili bakanlıklara ve hükümete ilettik. Gerek TOBB gerekse de ilgili bakanlıklar nezdinde yürütülen çalışmalar sonucu sigorta teşvik yasası yeniden uygulanmaya konuldu. Hükümetin bu adımı ilimizde işsizlikle mücadele ve kayıtlı istihdamın artırılması adına son derece olumlu bir adım olmuştur. Aralık 2012'de biten istihdam teşviki için sanayicimiz, yatırımcımız seferber olmuştu. Sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden uygulanacak ilave puanın Bayburt için 2017 yılına kadar uzatılması bizleri mutlu etmiştir. 5084 sayılı kanunun devamı niteliğindeki bu istihdam teşviki adımıyla devlet sanayici ile destek masrafını yarı yarıya bölüşmüş oluyor. Burada olan da teşvik uygulamasının geriye dönük 6 ayı da kapsaması ve 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olması da oluşan mağduriyetleri giderecektir.Böylece, sanayici bu ayın 25'inde vereceği beyannamede geçmiş olan 6 ayı da telafi etmiş olacak.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz