Yumurtanın faydaları nelerdir? Ne zaman tüketilmeli? Hangi vitaminleri içerir?

Kahvaltıların baş tacı olan ve birçok kişinin severek tükettiği yumurta, vücuda oldukça faydalı olan hayvansal bir protein kaynağıdır. Özellikle çocukların ve hamilelerin bu doğal mineral kaynakları açısından zengin olan besini tüketmeleri gerekir.

Genellikle ete göre daha çok tercih edilen yumurtanın, ucuz olması ve çok fazla vitamin ve mineralleri içinde barındırması tercih edilmesinde oldukça etkili olmuştur. Yumurta, %90 oranında protein barındırması dışında A, B, D, E vitaminlerini de içerir. İçerisinde bulunan sarı kısmında A vitamini bulunur. Bu vitamin göz sağlığına katkıda bulunarak daha iyi görmeyi sağlarken aynı zamanda vücudu birçok enfeksiyondan korur.

Birçok soruna faydalı olan yumurtanın sarısında bulunan D vitamini, kalsiyum içerir. Böylelikle kemikler güçlenir, dişler sağlıklı bir hale gelir. Ancak son yıllarda kolesterol içerdiği söylentileri insanları korkutup yemelerine engel olmuştur. Ama son yapılan araştırmalara göre iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca kabuğunda yüksek protein barındırması nedeniyle kabuğunu öğütülüp toz haline getirdikten sonra yiyeceklere karıştırılıp tüketilmesi oldukça faydalıdır. Ayrıca bunlar dışında demir eksikliğini giderici özelliği de bulunur. Vücuda tokluk hissi vererek sabahları tüketilince kilo vermeye yardımcı olur.

Reklam
Reklam

Yumurtanın Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar : 100 gr

Kalori (kcal) : 155

Yağ (g) : 11

Karbonhidrat (mg) : 1,1

Protein (g) : 13

Yumurtanın Faydaları

1. Kemikleri güçlendirir

Vücutta bulunan kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyum miktarını karşılamak için mutlaka bu kalsiyum zengini olan yumurtayı tüketmemiz gerekir. Bunun dışında içerdiği D vitamini sayesinde güneşten almamız gereken D vitaminini özellikle kış aylarında yumurtadan alabiliriz. Yaşlıların kemik hastalıklarından korunması, gelişim çağında olan çocukların sağlıklı bir vücut yapısına sahip olması için mutlaka yumurta yemesi gerekir. Özellikle hamileler mutlaka yemelidir. Çünkü annenin yedikleriyle beslenen bebeklere bu vitamin ve protein kaynağı olan besin oldukça fayda sağlar. Yumurtanın çocuklara faydaları anlatılarak çocukların yumurtayı sevmeleri ve tüketmeleri sağlanabilir.

2. Kandaki demir miktarını düzenler

Hastanede doktor muayenesinden sonra yapılan kan testi sonucuna göre demir eksikliği tanısı konulursa bunun tedavisi için yumurta tüketilebilir. Yumurtayı bünye kolayca hazmettiği için tüketilmesi kansızlık tedavisi için etkili olur. Böylelikle kansızlık sonucu oluşan halsizlik, yorgunluk, sinirli olma hali ortadan kalkmış olur.

Reklam
Reklam

3. Kilo vermeye yardımcı olur

Yumurta vücuda tokluk hissi verdiğinden dolayı sabah kahvaltıda yediğimizde uzun bir süre açlık hissetmez ve bir şey yemek istemeyiz. Özellikle kilolu olan kişilerin tüketmesi gereken yumurtayı diyetisyenler de tahıllı yiyeceklerin yanında diyet listelerinde mutlaka tercih ederler. Çünkü az miktarda kalori içerdiğinden tokluk hissettirip kilo vermeye yardımcı olur.

4. Kolesterolü düşürür

Uzmanların yıllarca yumurta kolesterolü yükseltir şeklinde yaptığı açıklamalar; bu zengin içeriği olan protein, vitamin ve mineralleri içeren besinden insanların uzak kalmalarına neden olmuştur. Oysaki sonrasında bilim adamlarının araştırma yapmasıyla bu söylentilerin doğru olmadığı ortaya çıktı. Bu araştırma sonuçlarına göre yumurta, kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Böylece kalp sağlığı açısından önemli olan doymuş ve trans yağları içeren yumurtanın özellikle sarısının kalp sağlığına iyi geldiği vurgulanmıştır.

5. Beyin sağlığına katkı sağlar

Beyinde bulunan bazı hücrelerin ve hafızanın güçlenmesinde oldukça etkilidir. Beyinde bulunan kolin adı verilen maddeyi içerdiğinden belleğin gelişmesinde oldukça önemlidir. Bunlar dışında içerdiği fetesün adındaki madde ise bebekler için çok büyük önem arz eder. Özellikle gebelikte tüketildiğinde anne karnında olan bebeğin beyin gelişimine katkı sağlar. Dolayısıyla hamilelerin mutlaka yumurta tüketmesi gerekir.

Reklam
Reklam

6. Göz hastalıklarından korur

Protein ve mineral zengini olan yumurta, içerdiği yararlı besinler sayesinde özellikle yaşlılarda meydana gelen katarakt hastalığına yakalanma oranını azaltır. Ayrıca içerisinde bulunan bazı maddeler sayesinde gözleri ultraviyole ışıklardan korur. Özellikle çocukluktan itibaren devamlı tüketildiğinde, ilerleyen yaşlarda oluşması muhtemel olan retina hastalıklarına karşı önceden önlem alınmış olunur.

7. Saçları ve tırnakları güçlendirir

Vücudumuzda vitamin ve mineral eksikliği yaşadığımızda ilk olarak saçlarımız ve tırnaklarımız bu durumdan etkilenir. Ancak bu eksikliği gidermek için amino asit ve birçok vitamini içinde bulunduran yumurtayı tüketerek saçlara canlılık, tırnaklara ise kuvvet kazandırırız.

8. Bağışıklık sistemini güçlendirir

İçerdiği önemli vitaminler ve zengin mineraller sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Özellikle vücudumuzda önemli yere sahip bir vitamin olan D vitamini açısından zengin olduğundan yumurtayı tüketmek vücudun dirençli hale gelmesini sağlar. Ayrıca hastalıklarla mücadele ederken bağışıklık sistemine destek olur.

Reklam
Reklam

9. Haşlanmış yumurta mineral bakımından zengindir

Haşlanmış yumurtanın faydaları vücut açısından oldukça önemlidir. Magnezyum, folik asit, lutein, sistein, çinko, kolin gibi mineraller açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Özellikle haşlanmış halde yenmesi kas gelişimi açısından büyük bir önem arz ettiğinden, sporcular tarafından sıkça tüketilir. Ancak bazı sporcuların çiğ tükettiği de olur. Bu durum kesinlikle önerilmez. Mutlaka pişmiş halde yenmesi gerekir. Fakat pişirirken dikkat edilmesi gereken durum ise çok fazla haşlanmış olmamasıdır. Çünkü sarısı gri ve yeşil renge dönüşerek yumurtayı doğal olmaktan çıkarıp kanserojen bir hale getirir. Dolayısıyla fazla haşlanmış yemek kansere de davetiye çıkarabilir.

10. Beyazı cilde iyi gelir

Yumurta beyazının faydaları da göz ardı edilmemelidir. Beyazı sarısı kadar fazla protein içermez. Sarı kısmın içerdiği protein miktarının yarısı kadar protein içerir. Beyaz kısmı lisozim adı verilen mikroplardan arındırıcı olan enzim yönünden zengin olduğundan cildi temizlemede ve gözeneklerde bulunan yağı temizlediğinden dolayı cildin pürüzsüz görünmesinde etkili olduğundan yumurtanın cilde faydaları oldukça fazladır.

Reklam
Reklam

Yumurtanın Zararları

  • Yumurtanın üretildiği çiftlik ya da tavuğun bulunduğu kümes olması gerektiği kadar temiz değilse salmonella adı verilen bir bakteri bulaşır. Bu bakteri insana geçerse gıda zehirlenmesine bile neden olabilir. Bu yüzden mutlaka pişmiş halde tüketmeli ve temas ettiğinizde mutlaka ellerinizi sabun ile yıkamalısınız.
  • Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz yumurta türü bazı kişilerde alerjilere sebebiyet verir. Direkt olarak tüketilmemiş olsa bile içinde bulunduğu gıdaların tüketilmesi durumunda bile oldukça etkilidir. Bu alerjiye sahip kişilerde, birkaç saat içinde deride döküntüler, kızarıklık, mide bulantısı veya kusma gibi belirtiler yumurtanın yan etkileri olarak kendini gösterir.
  • Özellikle sporcuların daha çok tercih ettiği yumurtayı çiğ tüketmek bakteri üretimine neden olur. Böylece birçok enfeksiyon rahatsızlıklarının meydana gelmesine sebep olur.
  • Çiğ ve aşırı olarak tüketmek vücutta biotin adı verilen maddenin eksikliğine yol açar. Bu biotin eksikliği de saç dökülmesi, kramp ve kas ağrılarına neden olur.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: