Yumurta yaşlanması nedir, nasıl anlaşılır?

Yumurta sayısının azalması ile birlikte kalan yumurtalardaki kalitede düşüş gösterir. Yumurta sayılarındaki düşüş yaklaşık olarak 35 yaşından sonra başlar ve 45 yaşına kadar devam eder. 45 yaşından sonra ise yumurta rezervi önemli miktarda azalır ve menopoz süreci başlar.

Ancak bu süreç kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bazı kişilerde bu durum daha erken yaşanır. Erken yaşta yumurtalık yaşlanması yaşayan ve anne olmak isteyen kişilerin çok vakit kaybetmeden anne olması tavsiye edilir. Çünkü yumurtalık yaşlanması meydana geldiğinde tüp bebek tedavisinin de başarı şansı önemli ölçüde düşer. Hatta ilerleyen dönemlerde veya rezervin tamamen bittiği durumlarda tüp bebek tedavisi de gerçekleştirilemez.

NASIL ANLAŞILIR?

Yumurtalığın yaşlanmasının herhangi bir belirtisi bulunmaz. Yumurtanın yaşlandığı ancak düzeli jinekolojik muayenelerde anlaşılabilir. Ayrıca çeşitli hormon testlerinin de gerçekleştirilmesi gerekir. Adet döneminde gerçekleştirilecek olan FSH ile östrojen hormon ölçümleri yumurtalıkların yaşı hakkında bilgi verebilir.

Reklam
Reklam

Hormon ölçümlerinin yanı sıra ultrason görüntülemeleri de fikir sağlar. Son yıllarda yumurta yaşının belirlenmesinde AMH testi de yavaş yavaş kullanılmaya başlanır. Adet düzensizliği ya da menopoz gibi şikayetlere neden olmadığı için yumurtalıkların erken yaşlandığı fark etmek mümkün olmaz.

Bazı kişilerde yumurtalık rezervinin azalması ile beraber saç dökülmeleri görüldüğü düşünülür ancak bu ikisi arasında herhangi bir ilişki olduğu bulunamamıştır. Bu nedenle özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınların düzenli olarak jinekoloji muayenesi olması tavsiye edilir.

NE YAPILMASI GEREKİR?

Erken yaşta yumurta yaşlanması meydana gelen kadınların yapması gereken çok fazla bir şey bulunmaz. Anne adayı olmak isteyen kadınların vakit kaybetmeden gebe kalması gerekir. Çünkü zaman geçtikte daha fazla yaşlanma meydana gelir.

Yaklaşık olarak 1 sene boyunca korunmasız cinsel ilişkiye girmesine rağmen hala gebe kalamamış olan kadınlar için tüp bebek tedavisi çözümdür. Yumurtalıkları tekrar gençleştirme gibi bir tedavi olmadığı için mevcut yumurtalardan mümkün olan en fazla verimi almak gerekir. Yumurtalık yaşlanması tüp bebek tedavisi için de engel oluşturduğu için bu süreç içerisinde hızlı hareket etmek lazım.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Fatih Şendağ
Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı

www.fatihsendag.com
Facebook: @profdrfatihsendag
Instagram: @prof.dr.fatihsendag
YouTube-Prof. Dr. Fatih Şendağ