Yumurtaların ve yumurtalıkların dondurulması işlemi nasıl gerçekleşiyor

Yumurta dondurma işlemi kadınların daha ileriki yıllarda çocuk sahibi olabilmesi için gerçekleştirilen bir işlemdir. Kadınların yumurtalıklarından toplanan yumurta hücreleri özel bir dondurma işlemiyle saklanır ve özel bir ortamda muhafaza edilir.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yumurta ve yumurtalıkların dondurulması işlemiyle ilgili oldukça faydalı bilgiler sundu.

Yumurta dondurma işleminden önce hormonal ilaçlar kullanılır. Bunun nedeni yumurtaların daha fazla uyarılmasıdır. Toplanan yumurtalar çeşitli kimyasal solüsyonlar ile beraber -196 derecelik tankların içerisinde saklanır.

Dondurulan yumurtalar daha sonra tekrardan çözüldüğünde %90 ile %100 arasında bir canlılık elde edilebilir. Saklanan bu yumurtalar kadınlar anne olmak istediği zaman çözülür ve tüp bebek tedavisindeki işlemler gerçekleştirilir. Yumurta dondurma işlemi yaklaşık olarak 30 yıldır dünyada uygulanır ve önemli bir başarı oranına sahiptir.

Reklam
Reklam

KİMLER YUMURTA DONDURMA İÇİN İDEAL ADAYLAR

Yumurta dondurma işlemi yapabilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan bazı tıbbi zorunlulukları yerine getirmek gerekir. Bu şartları sağlayan kişiler herhangi bir problemle karşılaşmadan yumurta dondurma işlemine başvurabilir.

Kanser tedavisine başlamadan önce bu işlem yaptırılır. Bunun en büyük nedeni ise kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ya da radyoterapi gibi işlemlerin yumurta sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olmasından kaynaklanır.

Ayrıca ailesinde erken menopoz görülen kişiler ve bu riski taşıyan kişiler de yumurtalık dondurma işlemi yaptırabilir. Hormon seviyelerine bağlı bozukluktan dolayı yumurta sayılarında yetersizlik bulunan kişiler ve yumurtalık rezervlerini yakından etkileyecek olan cerrahi müdahalelerden önce hastalar yumurtalık dondurma işlemine başvurabilir.

İŞLEM NASIL GERÇEKLEŞİR?

Yumurta dondurma işlemi ileri yaşta anne olmak isteyen kadınlar için son derece avantajlı bir işlem. Yumurta dondurmak isteyen kadınların adet gördükten sonra yaklaşık olarak 10 gün boyunca ilaç tedavisi görür.

Reklam
Reklam

Bu tedavi iğne ile karın cildinden yapılan enjeksiyon ile yapılır. Bu 10 günlük süreçte yumurtaların büyümesi ultrason ile yakından incelenir. Yeterli büyüklüğe ulaşan yumurtalar genel anestezi altında toplanır. Daha sonra toplanan bu yumurtalar -196 derecelik azot dolu tanklarda saklanır.

Sağlık Bakanlığı saklama işlemini 5 yıl ile sınırlı tutulur. 5 yılı aşacak olan durumlarda ise Sağlık Bakanlığı’na dilekçe verilmekte ve onay beklenir. Ayrıca yumurta dondurma işlemi yapan kadınların her yıl imzalı dilekçe ile saklamaya onay vermesi gerekir.

Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

www.fertijin.com.tr
Facebook: @drsevaltasdemir
Instagram: @drsevaltasdemir
Fertijin TV-YouTube