Yumurtalık Ve Karataş'a "Yapay Resif Uygulaması"

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "Yapay resifler, su ürünleri ve balıkçılık sektörünün geliştirilmesi için çok önemli" dedi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "Yapay resifler, su ürünleri ve balıkçılık sektörünün geliştirilmesi için çok önemli" dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) mali desteğiyle başlatılan "Yapay Resif Uygulaması" kapsamında, Yumurtalık ve Karataş ilçelerinde denize ilk yapay resif törenle indirildi.

Törende konuşan Coş, çalışmanın başarıyla sonuçlandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Proje yapabilir hale gelmemiz ve farklı kurumlarla işbirliği yapabiliyor olmamız sevindirici bir durum" dedi.

Reklam
Reklam

Daha büyük projelerde de işbirliği yapılmasının büyük bir kazanım olacağını ifade eden Coş, şunları kaydetti:

"Yumurtalık ve Karataş iki önemli ilçemiz. Yumurtalık'ın en önemli hususiyeti, Akdeniz'de oluşu, balıkçılık sektörü ve büyük turizm potansiyeline sahip oluşudur. Bu kapsamda ne kadar olumlu iş yapabilirsek, ne kadar üretimi yatırıma dönüştürürsek kazançlı çıkarız. İlimizin ve ilçemizin hayrına olan projeleri ön yargısız desteklediğimizde başarılı oluruz. Yapay resif, su ürünleri ve balıkçılık sektörünün geliştirilmesi için çok önemli."

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yapay Resif Uygulaması Proje Koordinatörü Gökhan Gökçe de yapay resiflerin, Yumurtalık için farklı Karataş için farklı amaçlarla kurulduğunu söyledi.

Yapay resifler hakkında bilgi veren Gökçe, "Yapay resif, deniz dibinde kayalık anlamına gelir. Balıkları cezbetmek için kullanılır. Yapay resifler balıkçılıktan farklı olarak koruma, zenginleştirme, üretim ve sportif amaçlar için de yapılmaktadır" diye konuştu.

Yumurtalık ve Karataş'ın balıkçılık yapısının farklı olduğunu belirten Gökçe, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Yumurtalık'ta sadece kıyı balıkçılığı yapılırken Karataş'ta bunun yanı sıra yasa dışı troll ve gırgır balıkçılığı da yapılmaktadır. İlçelerin bu 2 farklı balıkçılık anlayışından yola çıkarak farklı 2 yapay resif projesi belirledik. Yumurtalık'ta bölge balıkçılığı için önemli balık çeşitlerinin getirilmesini sağlayacak olan resifler kurulurken, Karataş'ta yasa dışı troll avcılığını engellemek amacıyla kuruldu. Yumurtalık'a bu resiflerden, toplam 180 adet olmak üzere, limana bir mil uzakta, 22 ile 30 metre derinliklerde 10 noktaya yerleştirdik."

ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak ise sosyal kalkınma projelerine yüzde 90 oranında destek verdiklerini belirterek, "Bu projeyle amacımız, denizden geçimini sağlayan balıkçıları korumak ve gözetmek. Onlar da bu yapılanları koruyarak bize destek olmalıdır" dedi.

Muhabir: İbrahim Erikan/ Ömer Yıldız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: