Yumurtanın Yerine Yapabileceğiniz 12 "Oyuncu Değişikliği"

Bazen alerjimiz yüzünden bazen de tadını sevmediğimiz ya da beslenme biçimimize uymadığı için kullanmıyoruz yumurtayuı. Ancak bu çok sağlıklı besinin yerini doldurmaya çoğunlukla ihtiyacımız var...

Mynet Yemek'in Facebook Sayfasını Beğenin!

Vegan besleniyor olabilirsiniz, yumurta size ağır geliyor olabilir, alerjiniz olabilir ya da sadece tercih etmiyorsunuzdur... Yumurtanın faydaları ve kullanım alanları biz onu kullanmayı reddetsek de saymakla bitmiyor.

Özellikle hamur işlerinde malzemelerin karışması, hamurun nemlenmesi, aromasının değişmesi gibi birçok amaçla kullanılıyor. Ancak eğer yumurta kullanamıyor ya da kullanmak istemiyorsanız, şu 12 besinden birini kullanabilirsiniz.

Elma sosu

Elma sosu, pişirilmiş elmalardan yapılan bir püre ve tarçın gibi baharatlarla tatlandırılıyor. Yarım bardak elma sosu, bir yumurtaya denk geliyor tariflerde. Tatlandırıcı kullanılmamış elma sosu kullanmanızı öneriyoruz.

Reklam
Reklam

Ezilmiş muz

Ezilmiş muz da en az elma sosu kadar popüler. Ancak yaptığınız hamur işinde biraz muz tadı bırakabilir. Avokado gibi püre kıvamına getirdiğiniz başka meyveler, bu tada neden olmuyor genelde. Yine çeyrek bardak kullanmanız bir yumurtaya denk olacak.

Chia tohumu

Chia tohumu gibi tohumlar en küçük ama en besleyici tohumlardır. Omega-3 yönünden de oldukça verimlidir. Evde öğütücünüz varsa kendiniz öğütebileceğiniz gibi, öğütülmüş halini satın alabilirsiniz. Hamur işlerinizde kullanmak için, 1 yemek kaşığı chia tohumuyla 3 yemek kaşığı suyu karıştırın.

Yumurta muadili ürünler

Marketlerde yumurta muadili birçok ürün bulabilirsiniz. Bu ürünler genellikle patates püresinden elde edilir ve hem hamur işlerinin tadını değiştirmez hem de tüm hamur işleri için uygundur. Her ürünün kendi kullanma talimatı var ve eğer buna uygun ilerlerseniz harika sonuçlar almanız mümkün.

İpeksi tofu

Tofu, soya sütünden elde edilip küçük küpler halinde satılıyor. Tofunun dokusunu da içindeki su miktarı belirliyor. Daha çok su katılan tofu, daha yumuşak bir dokuya sahip oluyor. Bir yumurtanın yerine çeyrek su bardağı yumuşatılmış tofu kullanabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Sirke ve kabartma tozu

Bir yemek kaşığı kabartma tozunu yine bir yemek kaşığı sirkeyle karıştırırsanız, birçok tarif için bir yumurtaya denk karışım elde etmiş oluyorsunuz.

Yoğurt ve yayık ayranı

Yoğurt ve yayık ayranı, yumurtanın yerine geçmek konusunda oldukça başarılı. Çeyrek bardak yoğurt veya yayık ayranını, bir yumurtaya denk gelecek şekilde tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Ararot unu

Güney Amerika'nın önemli besinlerinden ararot, nişasta bakımından oldukça besleyici. Mutfakta da birçok farklı alanlarda kullanılıyor. İki yemek kaşığı ararot unuyla 3 yemek kaşığı suyu karıştırarak, bir yumurtaya denk karşımı elde edebilirsiniz.

Fındık yağları

Kaju, fındık ya da fıstık gibi kuru yemişlerin yağları, birçok tarifte yumurta yerine kullanılabiliyor. 3 yemek kaşığı fındık yağı, bir yumurtaya denk gelecek şekilde kullanılabilir.

Karbonatlı su

Karbonatlı su da tarifi nemlendirmek için kullanılabiliyor. Karbonatlı su kullanmak, köpükler oluşmasını da sağlıyor. Böylece, hafif ve kabarık hamur işleri elde edebilirsiniz. Çeyrek bardağı bir yumurtaya denk gelecek şekilde kullanmanız yeterli.

Reklam
Reklam

Jelatin

Jelatin de yumurtanın yerine kullanılabilecek bir ürün. Ne var ki bir hayvansal besin olduğu için kullanılması veganlar açısından uygun değil. Onun yerine de agar-agar (ya da ağar-ağar) adı verile ndeniz mahsulü jelatin kullanılabilir. Agar-agar, yosundan elde ediliyor. Bir yemek kaşığı jelatini soğuk suyla karıştırmanız yeterli olacak.

Soya lesitini

Soya lesitini de soya fasulyesinden üretiliyor. Yumurtayla benzerlik gösterdiğini söylemek de mümkün. Malzemeleri karıştırmak ve tutmasını sağlamak konusunda başarılı olduğu için hazır yemeklerde sıklıkla kullanılıyor. Bir yemek kaşığı soya lesitinini, bir yumurtaya denk gelecek şekilde tariflere uygulayabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: