Yumurtlama günü (ovulasyon) nasıl hesaplanır?

Ovulasyon döneminizi öğrenmenin pratik yolları...

Hamile kalma şansınızı yumurtlama takibi yaparak artırabileceğinizi biliyor muydunuz? Ovulasyon (yumurtlama döngüsü) dönemini hesaplamanın tüm detayları bu yazımızda...

Yumurtlama nedir?

Adet kanamasının ilk günü yeni bir adet döngüsünün başlangıcı demektir. Bu aşamada beyin dokusunun derinlerinde yer alan "hipotalamus" adlı bölgeden salgılanan bir hormon, hipotalamusa yakın yerleşimli hipofiz adı verilen salgı bezinden folikül uyarıcı başka bir hormon salgısını başlatır. Bu hormonun etkisiyle yumurtalıklardan birinde yeni bir yumurta hücresi "folikül" adı verilen bir kesecik içinde olgunlaşmaya başlar.

Reklam
Reklam

Olgunlaşma tamamlandığında, olgun folikül içinde üretilen yüksek miktarlarda östrojen hormonu etkisiyle bir yandan rahim iç tabakası gelişmeye başlar, bir yandan da hipofiz bezinden bir başka hormon salgılanır. Bu hormon, yumurta hücresini barındıran folikülü çatlatır ve yumurta hücresini serbest bırakır. Yumurta hücresinin serbest kalmasına yumurtlama (ovulasyon) denir.

Yumurtlamanın gerçekleştiğini nasıl anlarsınız?

Her sabah ölçeceğiniz beden ısınızı devamlı olarak takvime kaydettiğiniz sürece, beden ısısının hafif yükselme yaptığı günün yumurtlama gününüz olduğunu anlayabilirsiniz.

Yumurtlamanın gerçekleştiğini göğüslerinizde hassasiyet, karnınızda ve kasıklarınızda ağrı, rahatsızlık hissi ve vajinal akıntıların artması ile de fark edebilirsiniz.

Yumurtlama günleri nasıl hesaplanır?

Yumurtlama bir sonraki adet kanamasının başlangıcından 14 gün önce olur. 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama 14'üncü günde gerçekleşir. 35 günde bir adet gören kadında (35-14=21) 21'inci günde, 25 günde bir adet gören birinde ise (25-14=11) 11'inci günde gerçekleşir. Tarihi hesaplamak için adet kanamanızın ilk gününden itibaren geriye doğru saymanız gerekir.

Reklam
Reklam

Hamile kalmak için yumurtlama takvimi yapmak neden önemli?

Yumurtlama gününü hesaplamak, hangi günlerde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığınız olduğunu gösterir. Ya da istenmeyen gebelikleri önlemek için, bu günlerde ilişkiye girmemek ya da korunarak ilişkiye girmek gerektiğine işaret eder.

Hamile kalmak için ne zaman cinsel ilişkiye girmeli?

Hamile kalmak için en verimli günler, yumurtlamanın olduğu gün ve bu tarihten 5 gün öncesidir. Sperm hücreleri genital kanalda 5 güne kadar canlı kalabilir, yumurta hücresi ise yumurtlamadan sonra yalnızca 12-24 saat yaşayabilir. Bu nedenle yumurtlama olduğu anda spermlerin yumurta hücresini, fal-lop tüpü içinde (kanalda) bekliyor olmaları veya kısa zamanda oraya ulaşmaları gerekir.

Uzmanlar, verimli günlerden birkaç gün öncesinde sperm sayısının azalmaması için cinsel perhizde bulunulması ve verimli günlerde gün aşırı ilişkiye girilmesini öneriyorlar.