Yumuşak besinler çeneyi küçültüyor

Değişen beslenme alışkanlıklarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ODSM Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Okhan, yumuşak besinlerin çeneyi küçülttüğünü söyledi.

ORDU (İHA) - Ordu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ODSM) Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Okhan Oral, değişen beslenme alışkanlıklarıyla beraber çenelerde meydana gelen daralmanın gömük diş oluşumlarına neden olduğunu söyledi.

Dr. Dt. Okhan Oral yaptığı açıklamada, beklenen zamanda diş dizisinde yer almayarak mukoza altında veya kemik içinde kalan gömük dişlerin beslenmeyle doğrudan ilişkisi olduğunu belirtti. Tüm dişler içinde gömülü kalma oranı en yüksek dişlerin yirmi yaş dişleri olduğunu ifade eden Oral, "Bu dişlerden sonra gömüklük açısından köpek (canin) dişleri ve en son sırada ise küçük azı dişler gelir. Yirmi yaş dişlerin diğer dişlere oranla daha fazla gömülü kalmaları süren en son diş olmalarına ve yeterli yer

Reklam
Reklam

kalmamasından kaynaklanmaktadır. Artık günümüz beslenme alışkanlıkları değişmesiyle birlikte bu nedenle daha yumuşak gıdalarla besleniyoruz. Bu da çenelerimizi yemek yerken daha az kullanmamıza neden oluyor ve çenelerimiz daha da küçülüyor. Bu sebepte yirmi yaş dişlerinin yer bulamayarak gömük kalmalarına neden oluyor" dedi.

Yirmi yaş dişlerinin yer darlığı ve diş çene boyutları arasındaki uyumsuzluklarının gömük dişlerin başlıca nedenleri olduğunu ifade eden Oral, çekilmesi gereken durumları şöyle sıraladı:

"Yirmi yaş dişleri bulundukları yer nedeniyle çok geride oldukları ve çoğunlukla düzgün doğrultuda süremedikleri için fırçanın o bölgeyi temizlemesi zor ve yetersiz olabilir ve çürümeleri daha kolaydır. Bu sebeplerden dolayı çürük sonucu oluşabilecek ağrı, abse ve ağız kokusu gibi durumları önlemek amacıyla çekimleri tercih edilebilir. Yirmi yaş dişleri normal pozisyonda süremediklerinde, sürme esnasında dişlere uyguladığı basınç sebebiyle diğer dişlerde de hareketliliğe yol açabilir ve diş dizisinde

Reklam
Reklam

çapraşıklık gibi durumlara rastlanabilir. Ayrıca genelde normal pozisyonda süremediklerinden hastalarda yanak ısırma ve mukozada yaralanma şikayetlerine sebep olabilir. Organ transplantasyonu, kalp kapakçığı replasmanı, kanser tedavileri öncesinde, kemik iliği nakli gibi vücuttaki herhangi bir iltihabın ameliyatın başarısını etkilediği durumlarda gömük dişlerin ileride iltihap yapma ihtimali değerlendirilerek bu tür ameliyatlardan önce alınmaları gerekebilir."

Dr. Dt. Oral sayılan sebeplerden herhangi birini meydana getirmeyen ve ağza sürmüş yirmi yaş dişlerinin çekilmelerine gerek olmadığını sözlerine ekledi.