Yumuşak Çekirdekli Armutta Ateş Yanıklığı Tespit Edildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri doğrultusunda yaptığı...

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri doğrultusunda yaptığı numune araştırmasında, yumuşak çekirdekli armutta ateş yanıklığı tespit edildiğini açıkladı. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, bilim adamlarının bitkiden alınan numuneyi incelemesiyle ortaya çıkan bitki hastalığının maksimum 37 derece sıcaklığındaki alanlarda ortaya çıktığını belirtti.

Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak enfeksiyonun tüm sürgün, ana dallar ve gövdeye kadar yayılabildiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, ateş yanıklığının tüm dünyada karantinaya tabi olduğunu söyledi. Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en tahripkâr hastalığının ağaçlarda sürgün, ana dal ve gövdeyi hastalandırarak gelecek yıllardaki ürüne de etki edip ağacı kurutabildiği bilgisini veren Müdür Güven, bunun; özellikle armut, ayva ve elmalarda çok zararlı olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Yenidünya ve muşmula ağaçlarında ciddi enfeksiyonlar oluşturan hastalıkla ilgili mücade konusunda bilgi veren İl Müdürü Kadir Güven, “Yetiştiricilik tekniklerinden yararlanarak, konukçudaki duyarlılığı asgari seviyeye indirmek gerekmektedir. Doğru zamanda kimyasal uygulaması yaparak enfeksiyonun yayılması ve oluşması önlenebilir. Hastalıkla bulaşan illerdeki resmi ve özel fidanlık ve anaçlıklar sürekli denetlenerek, hastalıklı bitkiler yakılarak imha edilmelidir. Hastalıklı çiçek demeti, sürgün ve dallar, enfeksiyon noktasının en az 30-40 cm altından kesilip çıkarılmalı ve hemen bahçeden uzaklaştırılarak yakılmalıdır. Bu işlemlerde kullanılan aletler, her seferinde daha önce belirtilen dezenfektanlardan birine batırılarak budama işlemleri sürdürülmelidir.” bilgisini verdi.

Bahçede dengeli gübreleme yapılmasını tavsiye eden İl Müdürü Güven, “Damla sulama tercih edilmelidir. Farklı dönemlerde çiçek açmaları nedeniyle, hastalık için uygun olan koşullarla çiçek döneminde karşılaşma şansları yüksek olan ve hastalığın yayılmasında önemli olan ateş dikeni, dağ muşmulası, akdiken, üvez, süs bitkisi olarak yetiştirilen elma, armut ve ayva bitkileri, sürekli kontrol edilmeli, mümkünse bahçe kenarlarından veya içinden sökülerek uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca, hastalıkla bulaşık alanlarda hastalığın yayılmasında anlar rol oynadığı için arı kovanları bahçede bulundurulmamalıdır. Hastalığa karşı dayanıklı çeşit ve anaçlar seçilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz