Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde "ateş Yanıklığı" Hastalığına Dikkat

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, armut ve elma ağaçlarında görülen "ateş yanıklığı" hastalığına dikkat edilmesi yönünde üreticileri uyardı. 

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, armut ve elma ağaçlarında görülen "ateş yanıklığı" hastalığına dikkat edilmesi yönünde üreticileri uyardı. Güven, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan analizlerde, yumuşak çekirdekli armut ve elma ağaçlarında halk arasında "ateş yanıklığı" olarak adlandırılan "ervinia amylovora" hastalığına rastlandığını bildirdi. Virüsün gelişme sıcaklığının 27 derece ve maksimum 37 derece olduğunu belirten Güven, şöyle devam etti. "Bakteriler, yağmur, rüzgar, böcekler, kuşlar, budama ve yağmurlama sulama ile hızla yayılır ve yeni enfeksiyonlar yapar. Özellikle sürgün gelişiminin teşvik edildiği, kum fırtınası ve dolu gibi bitkilerde yaralanmalara sebep olan iklim olaylarının olduğu koşullarda ve emici böcek popülasyonunun arttığı durumlarda çok şiddetli enfeksiyonlar görülebilir. Hastalığın isminden de anlaşıldığı gibi en tipik belirtisi, bulaşık bitki aksamının ateşten yanmış bir görünüm almasıdır. Nemli havalarda bu enfekteli kısımlarda krem rengi sütümsü bir akıntı oluşur ve bu akıntı kuruduğunda elmada amber rengi, armutta ise kahverengi bir renge dönüşmektedir. Bu akıntı, hastalık etmeninin en karakteristik işaretidir." Üreticilerin özelikle bu dönemde elma ve armut ağaçlarını gözlemesi gerektiğini vurgulayan Güven, "Ateşle yakılmış gibi kuruma bulunan ağaçlar varsa belirti görülen yerin 20 veya 30 santimetre altından dalı kesip çıkararak imha etmeleri ve dal çıkarma sırasında kullandıkları alet ve ekipmanı steril ederek en yakın il ve ilçe müdürlüğüne bilgi vermeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: