Yunan komandolar Gazze'ye yardım gemisini bastı

Strofades IV adlı kargo gemisinin güvertesinde bulunan yardım çalışanlarından Tox Sharif, yaptıkları kısa telefon görüşmesinde, 'Piraeus limanına yanaştıkları sırada Yunan komandoların gemiye bindiklerini' anlattı.

Gazze'ye yardım taşıyan bir gemide bulunan İngiliz ve İrlandalı yardım çalışanları, gemiye baskın yapan Yunan komandolar tarafından silah zoruyla tutulduklarını söylüyor.

Yardım gönüllülerinin nihai güzergahı Gazze'ydi

İngiliz yardım görevlilerinden biri, BBC'ye yaptığı açıklamada, gemi kaptanının kendilerini "terörist" olmakla suçladığını anlattı.

Atina'daki İngiltere Büyükelçiliği, geminin sahipleri ve Yunan yetkililerle temasa geçtiklerini, güvenli bir çözüm bulmaya çalıştıklarını bildirdi.

Atina'daki BBC muhabiri Malcolm Brabant'ın aktardığına göre, Strofades IV adlı kargo gemisinin güvertesinde bulunan yardım çalışanlarından Tox Sharif, yaptıkları kısa telefon görüşmesinde, "Piraeus limanına yanaştıkları sırada Yunan komandoların gemiye bindiklerini" anlattı.

Reklam
Reklam

Sharif, İngiltere'den yedi, İrlanda'dan iki yardım çalışanının komandolarca tutulduğunu söyledi.

"Altımız Müslüman ve sakallıyız, bu pek de iyi durmuyor" diyen Sharif, kaptanın kendilerini terörist diye nitelediğini belirtti.

Ücret anlaşmazlığı Kargo gemisinin yolculuğunun olaylı geçtiği anlaşılıyor.

Zira kaptanın Libya'da bir limanda bulundukları sırada, Gazze'ye insani yardım taşıması karşılığı ödenecek ücret konusunda tartıştıktan sonra aniden demir alıp denize açıldığı söyleniyor.

Yardım kuruluşunun sözcüsü de kaptanın, kendisine vaat edilen 90 bin doların ödenmeyeceği kaygısına kapıldığını sandıklarını belirtti.

Sharif'in söylediğine göre Libya deniz kuvvetlerine bağlı gemiler ve uçaklar kendilerini bir süre takip etti ancak Strofades IV'in uluslararası sulara girmeleri sonrası takipten vazgeçti.

Sharif, Piraeus'a yaklaştıkça kendilerini Yunan sahil koruma birliklerine bağlı bir araçla Yunan savaş gemisinin izlemeye başladığını söyledi.

"Umuda Yolculuk" adlı yardım kuruluşuna üye olan Tox Sharif, yılbaşında İsrail'in baskın düzenlediği Türkiye'den kalkan gemide bulunanlardan biriydi.

Reklam
Reklam

İsrail baskını sırasında dokuz eylemci hayatını kaybetmişti.