Yunanistan iki gün grevde, binlerce çalışan sokaklarda

Kamu çalışanlarından doktorlara ve çöpçülere dek toplumun her kesiminden binlerce çalışanın destek verdiği 48 saatlik grev, yeni vergilerle maaş ve ücretlerde kesinti öngören önlemlere karşılık düzenleniyor.

Yunanistan'da sendikalar hükümetin yeni kemer sıkma önlemlerine iki günlük genel grevle karşılık veriyor.

Başkent Atina'da grevin ilk günü 20 bin protestocunun eylemiyle başladı.

Geniş katılım kente takviye polis birliklerinin konuşlandırılmasına neden oldu.

Yeni vergilerle maaş ve ücretlerde kesinti öngören önlemlerin oylanacağı parlamentonun önüne çelikten barikatlar kuruldu.

Bölgedeki iki metro istasyonunun kapatıldığı haberleri geliyor.

Üç bin polis memurunun görev yaptığı başkentte büyükelçilik ve kamu binaları gibi saldırılara hedef olabileceği düşünülen binalarda güvenlik kuvvetlendirildi.

Reklam
Reklam

Grev nedeniyle kamu hizmetleri büyük ölçüde dururken, resmi daireler ve dükkanlar kapalı. Sabah saatlerinde uçak seferleri yapılamıyordu ancak hava trafik kontrolörleri de 48 saatlik grevi 12 saate indirdiğinden öğleden sonra kimi uçuşların yapılabileceği belirtiliyor.

Yunanistan'daki meslek sahibi çalışanların çoğu greve destek veriyor.

Bunlar arasında kamu çalışanları, doktorlar, banka memurları, öğretmenler de var.

Ayrıca küçük işletmeler, benzin istastonu görevlileri ve fırınlar da hükümetin ek önlem planlarını protesto ediyor.

BBC Muhabirinin aktardığına göre çöpçüler de grevde olduğundan, Atina sokakları çöp yığınlarıyla dolu.

Rekor seviyesindeki bütçe açığını kapamaya çalışan Yunanistan borçlarını ödeyemeyecek duruma düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun euro bölgesinde ağır bir krize yol açmasından endişe ediliyor.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF, iki kurtarma paketi karşılılığında kamu harcamalarında önemli oranda kesintiye gidilmesini talep etti.

AB ve IMF, 110 milyar euro değerindeki kurtarma paketinin son taksidini vermeden önce Atina'nın gerekli önlemleri benimsemesini istiyor.

Reklam
Reklam

Yunanistan, borçlarını Kasım ayı ortasına kadar ödeyebilecek durumda.

Ancak resmi verilere göre işsizlik oranlarının yüzde 16,5 seviyesine dayandığı ülkede, hükümet, ek önlem paketine destek bulmakta zorlanıyor.

İktidardaki sosyalist Pasok partisi, mecliste dört sandalye fazlasıyla çoğunluğa sahip. Ancak bazı milletvekilleri aleyhte oy kullanacakları tehdidinde bulundu.