Yunanistan ikinci grev dalgasına hazırlanıyor

Vergi artışlarıyla maaş ve ücretlerde kesintiler öngören yasal düzenlemeler, bugün maddeler üzerinde ikinci oylamadan sonra yasalaşacak. Ancak çalışanlar tepkilerini bugün de çeşitli eylemlerle göstermeye kararlı.

Yunanistan, yüzbinlerce kişiyi sokağa döken kemer sıkma önlemlerinin parlamentodan ilk onayını alması sonrası, bu önlemlere karşı dün başlatılan genel grevin ikinci gününe hazırlanıyor.

AB ve IMF ile varılan anlaşma gereği, vergi artışlarıyla maaş ve ücretlerde kesintiler öngören yasal düzenlemeler, bugün maddeler üzerinde yapılacak ikinci oylamadan sonra yasalaşacak.

Bu düzenlemelerle 30 bin kamu çalışanının bir süre işsiz kalacağı söyleniyor.

Önlemler, "İlaçlar hastayı öldürüyor" diye yakınan halkın sert tepkisine neden oluyor.

Reklam
Reklam

Son bir buçuk yılın en büyük protesto gösterilerine sahne olan başkent Atina'da hayatın bugün de felce uğraması bekleniyor.

Çalışanların parlamento binasına doğru yürümeye başladıkları haberleri geliyor.

Genel greve hem kamu, hem de özel sektör çalışanları katılıyor. Resmi dairelerde iş başı yapılmıyor. İşyerleri, dükkanlar kapalı kalırken toplu taşıma araçları da çalışmıyor.

Dün parlamento binası önündeki protestolara on binlerce kişi katıldı. Bazı göstericiler polise molotof kokteyli ve taş fırlattı.

Hava trafik kontrolörlerinin 12 saatlik iş bırakma eylemi nedeniyle uçak seferleri yapılamadı.

Ancak hava trafiğinin bugün normal işleyeceği belirtiliyor.

Rekor seviyesindeki bütçe açığını kapamaya çalışan Yunanistan, 110 milyar euro değerindeki kurtarma paketinin son taksidi olan 8 milyar euroyu alamaması halinde borçlarını ödeyemeyecek duruma düşme tehlikesiyle karşı karşıya.

Bunun euro bölgesinde ağır bir krize yol açmasından endişe ediliyor.

Yunanistan, borçlarını karşılamak için uluslararası piyasalarda uzun vadeli kredi bulamayınca 18 ay önce Avrupa Birliği ve IMF'den yardım istedi. Bu kuruluşlar iki yardım paketi karşılığında bütçede ciddi oranda kesinti yapılmasını şart koştu.

Reklam
Reklam