"Yunanistan ile iyi ilişkilerimiz sürecek”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında müstesna bir ilişkinin bulunduğunu belirtti.

MADRİD (ANKA) – Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında müstesna bir ilişkinin bulunduğunu belirterek hafta sonundaki seçimlerde ezici bir zafer kazanan Pasok döneminde de “zorluklar olsa da ilişkilerin iyi olmayı sürdüreceğinden emin olduğunu” söyledi. Davutoğlu, Kıbrıs sorununun çözümü için Yunanistan’a baskı yapmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de yabancı muhabirler ile görüşmesinde yaptığı açıklamalar, İspanya’nın en önde gelen gazetesi El Pais tarafından yayınlandı. El Pais’in, “Neo Osmanlılık”ın lokomotiflerinden biri olarak görüldüğünü kaydetti. Davutoğlu, Yunanistan ile iyi olan ilişkilerin, Pasok döneminde daha da iyileşmesi ve Pasok iktidarının, Kıbrıs sorununun çözümlenmesine katkıda bulunması beklentisini de dile getirdi.

Reklam
Reklam

Pasok’un zaferi, AB’nin, Türkiye ile ilişkisindeki sorunları çözmeye yardımcı olacak mı? yönündeki soruyu yanıtlayan Davutoğlu, “Yunanistan ile müstesna bir ilişkimiz var. 10 yıl önce yaşanan ihtilafa benzer bir sorun düşünülemez. Zorluklarımız olsa da ilişkimizin iyi olmayı sürdüreceğinden eminiz” dedi.

-“AB 2004’TE RUMLARI ALARAK İLKEYİ İHLAL ETTİ”-

Davutoğlu, AB’nin, Türkiye’nin limanlarını Rumlara açmasını talebine dikkat çekilerek Atina’nın, Kıbrıs sorununun çözümüne yapabileceği katkının sorulması üzerine Rum Kesimi ile tek sorunun limanlar olmadığını, hem Rum Kesimi ile hem de AB ile sorun bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

“AB, 2004 yılında bir ülkenin, iç sorunlarını ve komşuları ile olan anlaşmazlıkları çözmeden Birliği’ne giremeyeceği ilkesini ihlal etti. Türkler, 2004’de Kofi Annan’ın barış planını kabul etti. Rumlar ise reddetti ve buna rağmen AB’ye alındı. Neden AB, onlara barış planını kabul etmelerini söylemiyor?. Bu sorunu çözmek için Yunanistan’a baskı yapmayı sürdüreceğiz.”

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, diğer bir sorunun karşısında AB’nin 2005 yılında Türkiye ile üyelik müzakerelerini açarken koşulların öne sürülmediğine dikkat çekerek anlaşmalara uyulması gereğini de vurguladı.

-“2015, ÜYELİK İÇİN GEÇ”-

“O zaman Türkiye’nin 2014’te AB’ye girebileceğinden söz edilmişti. Hala mümkün görüyor musunuz?” sorusuna da Davutoğlu, “2015’nin, geç olacağına inanıyorum. Sadece bizim için değil, AB için de” karşılığını verdi.

Ahmet Davutoğlu, İran ile ilgili değerlendirmelerinde ise Türkiye’nin bölgesel istikrarı arayan istikrarlı bir ülke olduğunu belirterek istikrarlı, enerji piyasasında yeniden yer alan bir İran’ı istediğini vurguladı.

Nükleer enerjinin tüm ülkelerin hakkı olduğunun altını çizen Davutoğlu, Türkiye’nin, nükleer silahlardan arındırılmış bir bölgeyi arzuladığını, İran’ın da, nükleer bomba yapma niyetinin olmadığını söylediğini belirterek anlaşmazlıkların, diplomasi ile çözümlenmesi gereğinin altını çizdi. Davutoğlu, “Askeri müdahale olmamalı. Yaptırımlar da olmamalı. Yaptırımların, bir araç olamayacağını söylemiyorum. Ancak halka ve komşulara zarar veriyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: