Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen iadeleri bugün başlıyor

Türkiye'nin AB'yle vardığı anlaşma çerçevesinde bugün ilk grup göçmen Yunanistan'dan Türkiye'ye iade edilecek. Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan en az 400 göçmenin İzmir'in Dikili ilçesine gönderilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle (AB) vardığı anlaşma çerçevesinde bugün ilk grup göçmen Yunanistan'dan Türkiye'ye iade edilecek.

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda yapılan son hazırlıkların ardından bugün aralarında Suriyeli mültecilerin de bulunduğu yüzlerce göçmenin İzmir'in Dikili ilçesine gönderilmesi bekleniyor.

FT: Türkiye - AB anlaşması sonrası göç azaldıBM, Yunan göçmen merkezlerinden çekiliyor'Türkiye'nin yasaları göçmen anlaşmasını felç edebilir'İçişleri Bakanı Efkan Ala, bugün 500 göçmenin gelişi için gerekli hazırlıkların tamamlandığını söyledi ve "Yunan yetkililerle temas halindeyiz. 500 kişiyi alabileceğimizi söyledik. Şu ana kadar bize 400 isim verdiler" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ala, Türkiye'ye gelen Suriyelilerin kayıtlarının alınmasının ardından mültreci kamplarına yerleştirileceğini, diğer ülke vatandaşlarının ise kendi ülkelerine gönderileceğini söyledi.

Sınır 72 bin SuriyeliAB ve Türkiye arasında varılan anlaşma kapsamında 20 Mart tarihinden sonra Yunan adalarına giden her göçmen Türkiye'ye iade edilecek.

AB ülkeleri ise Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli karşılığında, Türkiye'deki mülteci kamplarında kalan bir Suriyeliyi kabul edecek.

AB'nin alacağı Suriyeli sayısı için azami sayı 72 bin olarak belirlenmişti.

Yunan devlet haber ajansı ANA, bugünden itibaren gelecek 3 gün içerisinde her gün yaklaşık 250 Bangladeşli, Pakistanlı, Sri Lankalı ve Afrika ülkelerinden göçmenalerin Türkiye'ye iade edileceğini yazdı.

Göçmenlerin gönderileceği Dikili'de bulunan BBC muhabiri Mark Lowen, "Hem Yunanistan hem de Türkiye 4 Nisan'da göçmen nakillerinin başlayabilmesi için son dakikaya kadar çalıştı. Ancak her iki ülke de bu operasyona hazır gözükmüyor" diyor.

Reklam
Reklam

BM'nin endişeleri sürüyorBM'nin uluslararası göç özel temsilcisi Peter Sutherland, Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen nakilleri konusunda hala soru işaretleri bulunduğunu belirtiyor.

Ancak anlaşmanın yasal temeli konusunda Birleşmiş Milletler'in (BM) hala kuşkuları var.

BM'nin uluslararası göç özel temsilcisi Peter Sutherland, "Göçmen nakillerinin nasıl gerçekleşeceğini bilemiyoruz. Ancak eğer iltica başvurusu hakkı tanınmadan kitlesel bir sınır dışı etme eylemi gerçekleştirilirse bu tamamen yasalara aykırı olur" diye konuştu.

Yunanistan mülteci koordinasyon masası sözcüsü Yorgos Kritsis ise bugün Türkiye'ye gönderilecek olan kişilerin iltica başvurusunda bulunmadığını aktardı.

Fransız haber ajansı AFP ise Yunan adalarına gelen çok sayıda göçmenin kendilerine hiçbir şekilde iltica başvurusu imkanının tanınmadığını ifade ediyor.

Sakız Adası'nda ajansa konuşan Suriyeli bir mühendis olan Anas el Bekir, 19 Mart'ta Yunanistan'a gelmiş olmasına rağmen polisin ülkeye girişini 20 Mart olarak kaydettiğini söylüyor.

Reklam
Reklam

El Bekir, "Bize o gün bilgisayar sisteminin çalışmadığını söylüyorlar" diyor.