Yunanistan'ın kredi notu 'çöp' oldu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu dört kademe birden düşürdü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu dört kademe birden düşürdü.

Kuruluş dün akşam açıkladığı kararla, Yunanistan'ın notunu A3'ten Ba1'e çekti.

Ülkenin borç düzeyi konusundaki kaygılar gerekçe gösterilerek alınan bu karar, Yunanistan'ın yatırımlar açısından Avrupa Para Birliği'nde A bandı dışına çıkan ilk ülke olmasına yol açıyor.

Yeni notuyla Yunanistan'a para yatırmak, 'spekülatif yatırım' konumunda görülüyor. Piyasa simsarları bu durumda ülkenin tahvilleri ve borçlanma araçlarını 'çöp' olarak niteliyor.

Reklam
Reklam

Moody's AB ve IMF'nin 110 milyar euro'yu bulan destek paketine rağmen ülkenin açıklarını kapatmaya yönelik ekonomik planları konusundaki belirsizliğin sürdüğünü kaydetti.

Görünüm durağan Kuruluşa göre Ba1 notu, borçların geri ödenememesi konusunda düşük düzeyli bir risk görüldüğüne işaret ediyor. Moody's uzun vadeli durumu ise durağan olarak görüyor, bir süre notu yeniden gözden geçirmeyi düşünmüyor.

Atina yönetimi notun düşürülmesine tepki göstererek hasapların dengelenmesi için önemli adımlar atıldığını vurguladı.

Yunanistan azalan güvenin etkisiyle piyasalardan borçlanmak için ağır bir bedel ödüyor.

Hafta başında Atina 10 yıllık tahviller için yüzde 8,3 faiz verirken, Almanya için bu oran 2,63.

Nisan sonunda Standard & Poor's ülkenin notunu çöp düzeyine çekmiş, diğer büyük kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Mayıs sonunda benzer bir adım atabileceği uyarısında bulunmuştu.

Kuruluşun açıklaması, AB ve IMF denetçilerinin Yunanistan'ın yardım paketi karşılığında kabul ettiği yükümlülükleri gerçekleştirmede ne düzeyde ilerleme sağladığını incelemeye başlaıdğı bir döneme rastlıyor.

Reklam
Reklam

Hafta boyu ülkede kalacak AB-IMF heyeti maliye bakanlığında görüşmeler yapacak ve sosyal güvenlik sistemi için düşünülen reformları gözden geçirecek.

Atina'yı ziyaret eden hesap uzmanlarının üzerinde duracağı bir alan da vergi gelirleri. Yunan hükümetinin, halihazırda hedefinin 850 milyon dolar altında olduğu bildirildi.

Yunanistan'ın ekonomik açıdan iyileşmesi bu vergilerin toplanmasına bağlı olduğundan, bu ciddiye alınması gereken bir sonuç gibi görünüyor.