Yunanlı tüccarlar Adana'da

ADANA (İHA) - Çukurova'da makineli pamuk hasadı için 2. el makine satmak, kiralamak yada pamukları bizzat toplamak isteyen Yunanlı firma temsilcileri Adana'ya gelerek çiftçilerle görüştü.

Adana Çiftçiler Birliği'nde yapılan toplantıya Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, Genel Müdür Yakup Şahin ile Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Yunanistan'da faaliyet gösteren Maintenance S.A ihracat ve ithalat firmasının genel menajeri Makus Prodromos Alektorıdıs ile yardımcısı Angelar Georcios ve firmanın Türkiye temsilcisi Zahit Gülmen ile yaptığı toplantıda, 2. el pamuk toplama makinesinin alımı, kiralanması ve kullanımıyla ilgili bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Yunan firma temsilcisi Alektorıdıs, Amerika'da üretilen John Deere marka pamuk toplama makinelerinin Yunanistan'da 2'li ve 4'lü olarak yıllardır kullanıldığını, teknoloji yenilemek için de dış ülkelere yarı fiyatına satmaya hazır olduklarını söyledi. Alektorıdıs, ABD'de yenisi 300 bin dolar olan pamuk toplama makinelerinin Türkiye'ye 120 ile 140 bin euroya satabileceklerini, talep halinde kiralayabileceklerini yada bizzat makine ve elemanlarıyla gelerek pamuk hasadı yapabileceklerini belirtti.

YUNANİSTAN'DA ÇİFTÇİ KALMIYOR Alektorıdıs, çiftçilerin sorularını da cevaplarken, pamuk toplama makinelerinin özelliğine göre bir günde 60 tona kadar hasat yapabildiğini belirtirken, bir sezonda işçiye verilecek parayla makine sahibi olmanın bile mümkün hale geleceğini ifade etti. Alektorıdıs, Yunanistan'ın tarımda hızla makineleşmeye gitmesi nedeniyle artık eskisi gibi çok sayıda çiftçi kalmadığını, ayrıca pamuk yerine makineyle de hasadı yapılan domates, patates, mısır, tütün üretimine ağırlık verdiklerini kaydetti.
Çiftçiler de kendi aralarında yaptıkları görüşmede, Yunanistan'dan 2. el makine almak yerine, yabancısı oldukları makineleri daha iyi tanımak ve görmek için öncelikle Adana'ya 2 adet getirilerek denenmesini, çalışmasını gördükten sonra nihai kararın verilmesini istedi.

Reklam
Reklam

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise Yunanistan'dan 2. el makine almak yada kiralamak yerine ABD üretilen yeni teknoloji ürünü ve tanesi 300 bin dolara satılan 5'li yeni makinelerin alınmasının daha doğru olacağını, bunun için de Hükümetin çiftçilere yüzde 20 teşvik primi vermesini talep etti.

Cumali Doğru, "Biz bu makineleri tanımıyoruz. Bu nedenle makinelerin buraya getirilerek kilo hesabı pamuk toplanmasını istiyoruz. 120-140 bin euro çok yüksek para. Adana'da zaten bin dönüm pamuk eken kalmadı. Çünkük ekersem kime toplatacağım meselesi vardı. Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hazine Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı ile bu konuları görüştük. 50 makinelik bir paket yapalım, yüzde 20'sine teşvik uygulansın istedik. Çünkü, 5 taksitin ilki peşin, kalanı 4 yılda 4 taksitte ödenecek. Ama bu hala tartışılıyor. Kaynak meselesi. Böyle bir teşvik yok. Ama üzerinde çalışılıyor. İnşallah bir netice alırız" dedi.

Doğru, pamuk toplama makinesinin Türkiye'de yeni olmadığını, Ceyhan ve Söke'de kullanıldığını, çok memnun olunmadığını da kaydetti.

Reklam
Reklam