Yunus Emre, Kabri Başında Dualarla Anıldı

Uluslararası Eskişehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası etkinlikleri kapsamında sevgi ve hoşgörü mimarı Yunus...

Uluslararası Eskişehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası etkinlikleri kapsamında sevgi ve hoşgörü mimarı Yunus Emre mezarı başında alındı. Dualar ve ilahilerle başlayan törende Yunus Emre’nin sevgi ve hoşgörü anlayışının hakim olması temennisinde bulunuldu. Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Avcı ise gençlere Yunus Emre felsefesinin anlatıldığı kitaplar tavsiye etti.

Eskişehir’e bağlı Yunus Emre Beldesi’nde sevgi ve hoşgörü mimarı Yunus Emre mezarı başında anıldı. Her yıl 3-11 ayıs arasında kutlanan törenlere, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, AK Parti Milletvekili Ülker Van ve Salih Koca, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Eskişehir Garnizon Komutanı Abidin Ünal ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Reklam
Reklam

Protokol öncelikle Yunus Emre’nin yan yana bulunan 3 kabrini ziyaret ederek dua okudu. Törenin sunuculuğu üstlenen Senai Demirci, Yunus Emre’nin şiirlerini okuyarak katılanlara duygu dolu anlar yaşattı.

AVCI YUNUS’U ANLATAN KİTAPLAR TAVSİYE ETTİ

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı törende yaptığı konuşmasında, Yunus Emre’yi mezarı başında andıkları için büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Bakan Avcı, Yunus Emre’nin hayatı, insana olan sevgisi ve felsefesinin anlatıldığı kitapları öğrencilere tavsiye etti. Avcı, "Birincisi rahmetli Abdulbaki Gölpınar’ın eserleri. Yunus Emre’yi cumhuriyet döneminde genç kuşaklara tanıtmak konusunda emeği geçen hocamızı rahmetle anarak kitaplarını tab-vsiye ediyorum. İkincisi Varlık yayınlarından Burhan Toprak’ın Dil ve Sanat isimli kitabında Ballar balını buldum bölümü vardır Yunus Emre’yi anlatan. Son olarak Sezai Karakoç’un Yunus Emre’yi anlatan kitabı. Bunlar bizim için çok önemli kaynaklar." ifadelerini kullandı.

Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir de Yunus Emre’nin torunları olarak onun yaşantısını her zaman örnek alınması gerektiğini söyledi. "Ne mutlu bize, bedenini ahir taşıyıcısı yapmış Yunus’u torunlarıyız. Ne mutlu bize bunalımdan bunalıma koşturduğu bir zamanda biz o mesajın farkındayız. Ne mutlu bize Yunus’lar, Hacı Bektaş’lar, Şeyh Şabanlar sayesinde layıkıyla sevmeyi öğrendik. Kardeşlerimizle ve dostlarımızla beraberiz." diyen Koçdemir, Yunus Emre’nin insanları kucaklayan felsefesinin her zaman yaşatılması gerektiğine değindi. Koçdemir şöyle devam etti: "Bu sebeple özümüz sözümüz, içimiz, dışımız birdir bizim. Bu güne değer kattığınız için şükranlarımızı bildiriyorum. Bizi biz yapan şahsiyetlerden biri olan Yunus’un kabrinin olduğu bu mekânın dünya durdukça her hıdırellez’de bizi biz yapan duyguları aşılamasını umut ediyorum."

Reklam
Reklam

"BUGÜN YUNUS EMRE’NİN DÜŞÜNCELERİNE DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise günümüzde Hacı Bektaş’ı Velilere, Yunus Emre’lere, Mevlana’lara, Tabduk Emre’lere her dönemden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanın içinde olduklarını söyledi. "Yaradılanı yaradandan ötürü sevmek herkesin inancının ve felsefesinin bir gereğidir." diyen Destici, bu topraklarda Kürdü, Çerkezi, Boşnakı nasıl bin 200 yıldır kardeşçe yaşamaya devam edeceklerini ifade etti. Destici, "Ancak Müslümanlar kardeştir. Biz Allah’ın emriyle birbirine bağlanmış kimseleriz. Bizler için bu emrin üzerinde bir emir yoktur. İster içeriden ister dışarıdan kim hangi tuzağını kurarsa kursun kim hangi bölücülüğün adresi olursa olsun bu milleti bölmeye güçleri yetmeyecektir. Bu milletten asla karşılık bulamayacaklardır." ifadelerini kullandı.

Törende Eskişehir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği Yunus Emre yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. İlköğretim dalında resim, ortaöğretim dalında şiir ve lise dalında makale alanlarında yarışan öğrenciler ödüllerini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve protokol üyelerinde aldı.

Reklam
Reklam

Tören sonunda katılımcılara Yunus aşı ikram edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz