Yurt dışı yasağı yeni bir uygulama değil

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanlığı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 'Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkini ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın 16. maddesi ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna bir mükerrer madde eklenerek halen Pasaport Kanunu'nun 22. maddesinde yer alan yurt dışına çıkış yasağı uygulamasının yeni bir uygulama olmadığını açıkladı.

Maliye Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, bazı yazılı ve görsel yayın kuruluşlarınca, öteden beri uygulanmakta olan ve amacı yalnızca kamu alacağını güvence altına almak olan bu uygulamanın seyahat hürriyetini engellediği ve trafik para cezası, nüfus para cezası veya askerlik para cezası gibi çok küçük tutarlı amme borçları için de uygulanacağı izlenimini verecek şekilde yayın yapıldığı ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"Yurt dışına çıkış yasağı, 15 Temmuz 1950 tarihli 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 22. maddesinde düzenlenmiş olup bu tarihten beri uygulanmaktadır. Dolayısıyla yasak ilk defa getirilmemekte, 55 yıldır uygulamada bulunmaktadır. Pasaport Kanunu'nun bu hususu düzenleyen 22. maddesinde '...vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmez...' hükmü yer almaktadır. Söz konusu hükmün uygulamasında, vergi tanımının tüm amme alacaklarını mı yoksa sadece vergi alacaklarını kapsadığı hususundaki ihtilafların önlenmesi, Türk idari mercilerinden pasaport veya seyahat vesikası almak durumunda olmayan kişilere bu güvenlik tedbirinin uygulanıp uygulanamayacağının tereddütlü olması, 6183 sayılı Kanunu tatbik eden idarelerin, alacaklarının düzenlendiği yasalarda yurt dışına çıkış yasağı uygulamasını ayrı ayrı düzenleme ihtiyaçları, dikkate alınarak amme alacaklarının takip ve tahsil usullerinin yanı sıra güvenlik tedbirlerinin de düzenlendiği 6183 sayılı Kanuna bu düzenlemenin taşınmasının daha doğru olacağı kanaatine varılmış ve buna istinaden bu düzenleme yapılması öngörülmüştür."

Reklam
Reklam

Yurt dışına çıkış yasağı uygulamasının, bir ceza olmayıp amme alacağının teminat altına alınmasını sağlayan bir güvenlik müessesesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu özelliği nedeniyle pek çok modern ülke vergi idarelerince de bu müessese uygulanmaktadır. Halen Bakanlığımızca yayınlanan tebliğler ile yurt dışına çıkış yasağının 15 milyar lirayı aşan borcu bulunanlar hakkında uygulanması öngörülmüştür" denildi.

Açıklamada ayrıca, trafik para cezası, nüfus para cezası ve askerlik para cezası gibi küçük tutarlı amme alacaklarının bu kapsama girmesinin mümkün olmadığı vurgulandı.