Yurt Dışından TİP Onay Belgesi Alma Devri Sona Eriyor

Tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan ambalajların, tankların ve kapların test, sertifikalandırma ve muayenelerinin yapılması ve yetkilendirmesi,...

Tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan ambalajların, tankların ve kapların test, sertifikalandırma ve muayenelerinin yapılması ve yetkilendirmesi, Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Bilim ve Sanayi Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) geçti. Enstitü, bu kapsamda bir yıl içerisinde 20 milyon dolarlık yatırım yapacak. Artık denizyolu, demiryolu, iç kanallar sularında TSE’den belge alan tanker ve tanklar, her türlü ambalaj malzemesi, alınan belgelerle uluslararası alanda taşınabilecek. Türkiye’de yurt dışından TİP onay belgesi alınma işlemi bitirecek olan bu hamle ile yurt dışına çıkan para engellenecek.

Reklam
Reklam

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım konuşmasında, tehlikeli maddelerin taşınmasında yetkilendirme Türkiye’nin eline geçmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de bu gün itibarı teknolojik üstünlüğü olan ürünlerin yapılmasında bir sıkıntının olmadığını ifade eden Bakan Yıldırım, “Yeterli tecrübe ve insan kaynağımız var. Ama bunun uluslararası alanda tanınır olması ve kabul edilebilir olması gerekiyor. Bu gün yaptığımız iş bunlardan bir tanesi.” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de konuşmasında, “Tehlikeli maddelerin taşınmasında muayenelerin yapılması ve yetkilendirmesinin TSE’ye verilmesi son derece önemli.” diye konuştu. Ergün, Türkiye’nin ekonomik ve refah seviyesinde giderek artış sağlandığını belirterek, yapılan işlerin kalitesinde düşüş olmanın refah seviyesi ile bağdaşamayacağının altını çizdi. Refahın hayatın başka alanına yansımasının, kalite ve standarttan geçtiğini ifade eden Ergün, “Tehlikeli atıkların taşınması, sızdırılmazlığı, yeterli basınç seviyesine sahip olması gibi konular son derece önemli. Daha önce taşınan tehlikeli maddelerin testlerini başka ülkeleri yapılıyordu. Belgeler ve standardizasyon kuruluşları günümüzün en önemli şirketleri haline geldi.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: