Yurtdışı piyasalar

Londra/New York/Tokyo -(AA) Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD Doları, Japon Yeni dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kazanırken, altın fiyatları geriledi.

ABD ekonomisine ilişkin tüketici fiyatları başta olmak üzere hafta içinde yayınlanan veriler, ABD'de borsanın değer kazanmasını sağladı. ABD'de tüketici fiyatlarında Eylül ayında başlayan düşüş, Ekim'de de sürdü.Tüketici Fiyatları Endeksi Ekim ayında yüzde 0,5 gerileme gösterdi. Endeks, Eylül ayında da aynı oranda düşüş göstermişti.

Reklam
Reklam

Endeksteki gerilemede petrol fiyatlarındaki önemli düşüş etkili oldu. Mevsimlik ve konjonktürel etkilere bağlı olarak kısa vadede büyük dalgalanmalar gösterebilen enerji ve gıda maddeleri fiyatlarını dışarıda bırakarak hesaplanan çekirdek enflasyonun da Ekim alında yüzde 0,1 gibi ılımlı bir yükseliş göstermesi, ABD enflasyon baskısının hafiflediğinin işareti olarak değerlendiriliyor.

MENKUL KIYMET PİYASALARI

New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki endeksler, yükselişle kapandılar.Hafta başındaki değeri 12.131,88 puan olan Dow Jones Endeksi, hafta sonu kapanışta 12.342,56 puana yükseldi. Teknoloji endeksi Nasdaq Bileşik Endeksi de haftayı yükselişle kapattı.

Hafta başı açılıştaki değeri 2.406,38 olan Nasdaq Bileşik Endeksi, hafta sonu kapanışta 2.445,86 puana yükseldi.Tokyo Borsası'nda, hafta başındaki değeri 16.022,49 puan olan Nikkei Endeksi, hafta sonunda 16.091,73 puana geriledi.

PETROL FİYATLARI

Öte yandan, petrolün varil fiyatı, son 17 ayın en düşük düzeyine geriledi.Ham petrolün varil fiyatı haftayı 56 doların altında kapattı.

Reklam
Reklam

ABD ham petrolünün, Aralık ayı varil teslim fiyatı 40 sentlik gerilemeyle 55,76 dolar düzeyine indi.