Yurtdışına adam kaçırmak için folklor ekibi kurmuşlar

ANKARA(ANKA) - Ankara'da yurtdışına çıkmak isteyen kişilere sahte evrakla vize temin ettikleri gerekçesiyle Göç Operasyonu kapsamında gözaltına alınan 36 kişiden 28'i bugün adliyeye sevk edildi. Yaklaşık bin 500 kişiyi sahte evrakla Shengen vize temin eden şebekenin bir öğretmen aracılığıyla folklor ekibine dahil ettiği kişileri yurtdışına kaçırdığı anlaşıldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şuçlarla Mücadele Şubesi tarafından düzenlenen Göç Operasyonu'nda yüklü miktarda para karşılığı sahte evraklarla vize temin eden bir şebeke çökertildi. Yaklaşık 1 yıldır devam eden çalışma sonucunda toplam 36 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden şebekenin lideri S. Ü, ve V. Ç, ile elemanları S. Ü, M.Y, H.G, M.T.Ö, Y.Ç, N.Ş, İ.G, M.K, A.K, E.A, V.M, B.A, E.Ç, Y.A, S.K, A.Z, A.İ.M, İ.A, O.A, H.G. ve T.N.A. Ankara'da, S.B. Adana'dan, İ.B. Gaziantep'ten, B.H. Nevşehir'de, S.S. Hatay'dan ve N.P ise Aydın'dan getirildi.

Reklam
Reklam

Bu kişilerin sorgularının ardından polis, Ankara'da bir okulda öğretmenlik yaptığı ve folklor ekibini çalıştırdığı belirlenen H.G.'nin peşine düştü. Şebeke adına hareket eden öğretmenin AB ülkelerinde düzenlenen festivallere katıldığı, para karşılığında ekip üyesi olarak gösterdiği çok sayıda vatandaşı da yurtdışına götürdüğü belirlendi. Emekli bir diğer öğretmen olan N.P'nin de benzer şekilde şebekeyle irtibat kurarak yurtdışına adam çıkardığı anlaşıldı.

Emniyet yetkilileri ayrıca yurtdışına yasa dışı yollardan çıkan terör örgütü üyelerine de gittikleri ülkelerde siyasi iltica yapabilmeleri için gerekli olan ve Türkiye'de arandıklarını gösterir belgelerin sahteleri hazırladıkları ancak kullanmadıklarını ifade etti.

Göç Operasyonu'nda zanlılarla birlikte farklı şahıslara ait 59 adet pasaport aslı, çok miktarda tanzim edilmemiş sahte vize asılları, vize pulu güvenlik şeritleri, sahte avukat kimlik belgesi, sahte sürücü belgeleri, sahte nüfus cüzdanları, sahte üniversite ve lise diplomaları, çeşitli bankalara ait banka hesap cüzdanları, sahte kimliklerle alınmış banka kredi kartları, değişik şirketlere ve resim kurumlara ait sahte bilgi ve belgeler, sahte belge hazırlamada kullanılan çok sayıda bilgisayar ve çeşitli bilgisayar malzemesini de ele geçirildi.

Reklam
Reklam

Zanlıların hazırladıkları sahte evraklarla Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Romanya ve Macaristan gibi kolay vize veren ülkelere tercih ettiklerini ifade eden emniyet yetkilileri, şebekenin vatandaşları tır konteynırı, taksi-dolmuş veya tren gibi araçlarla gizlice gitmek istedikleri diğer AB ülkelerine geçirdiklerinin anlaşıldığını bildirdiler.
İlk belirlemelere göre grubun bin 500'e yakın kişiyi yurtdışına çıkardığını ifade eden emniyet yetkilileri, bu yolla 1 buçuk milyon Avro gelir elde ettiklerini de iddia etti. 20 ilde faaliyet gösterdiği belirlenen şebeke için Dışişleri Bakanlığı ile irtibat kuran polis yetkilileri, yurtdışına çıkan şahısların sınır dışı edilmeleri için de işlem başlatılacağını ifade ettiler.(ANKA)