Yurttaş eş anlamlısı nedir? Yurttaş kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçede bir kelime aldığı eklerle yeni anlama gelen ya da yeni türlerde kelimeler üretebilir. Türkçede yeni kelime türetmenin yollarından birisi olan bu yöntemle çok fazla kelime türetilebilir. Türkçe hem kendi içerisinde kelime türetmesi hem de farklı dillerden aldığı kelimelerle de yeni kelimeler türetmesi sonucunda oldukça zengin bir kelime haznesine erişmiştir. Yurt kelimesinden türetilen yurttaş da sıkça kullanılan ve eş anlamlısı olan bir kelimedir. Peki, yurttaş eş anlamlısı nedir?

Bir halkın, üzerinde hakim olarak yaşam sürdüğü, uygarlığını ve kültürünü meydana getirdiği toprak parçasına yurt adı verilir. Bu toprak parçası üzerinde yaşan kişiler de yurttaş olarak anılır. "Yurt" sözcüğü sonuna aldığı “-dAş” ekiyle yurttaş kelimesini türetmiştir. Yeni Türkçe bir elime olan yurttaşın tek bir anlamı bulunur.

  • Yurtları veya yurt duyguları bir olanlardan her biri

Yurttaş kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük nedir?

Eş anlamlılık durumu farklı ifade edilen kelimelerin anlam birliği noktasında birleşmesidir. Yani birbirinden ayrı yazılan kelimelerin aynı yahut benzer manaları karşılamasına eş anlamlılık denir. Türkçede hemen hemen her kelimenin anlamdaşı bulunur. Yurttaş kelimesinin eş anlamı olan kelime de dilimizde mevcuttur. Yurttaşın eş anlamlısı olan tek bir kelime vardır:

Reklam
Reklam
  • Vatandaş

Vatandaş kelimesi de yine yurttaş gibi türetilen bir kelimedir. Vatan kelimesine eklenen "-dAş" ekiyle türetilmiştir. İki kelime de aynı anlamları karşıladıkları için eş anlamlıdır. Vatandaş kelimesi cümle içinde yurttaş yerine kullanılabilir.

Yurttaşın eş anlamlıları ile örnek cümleler

Her kelimenin anlamını pekiştirmek için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler arasında en sık kullanılan yöntem o kelimeyi bir cümle içinde kullanmaktır. Yurttaş kelimesi ve yurttaş eş anlamlısı olan vatandaş kelimesi kullanılarak kurulan bazı örnek cümleler şu şekildedir:

  • Vatandaşlar, son zamlardan sonra isyan etti.
  • Bir ülkenin ekonomik, sosyal, psikolojik durumlarını anlamak için o ülkede yaşayan yurttaşların durumuna bakılmalıdır.
  • Her çocuğa hem ede hem de okulda yurttaşlık bilinci öğretilmeli, yetişkinler ve öğretmenler bu konuda çalışmalar yapmalıdır.
  • Bazı ülkelerde vatandaşlık hakkına sahip olabilmek için o ülkede belirlendiği miktarda taşınmaza sahip olmak gerekir.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: