Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Sülüklü Göl kenarında bulunan bitkiler, Yusufçuk böceklerinin istilasına uğradı.
Halk arasında 'helikopter böcek' olarak bilinen mavi renkli Yusufçuk böcekleri, Sülüklü Göl kenarında renkli görüntülerin çıkmasına neden oldu. Binlerce Yusufçuk bitkilere tutununca bitkiler mavi renkli görünüme büründü. Göl ve durgun sularda yaşamlarını sürdüren Yusufçuk, mükemmel vücut ve manevra kabiliyetiyle biliniyor. Bu böcekler, büyük birleşik gözleri, güçlü saydam kanatları, göz alıcı renkleri ve uzunca vücutlarıyla tanınırlar. Göller ve durgun sularda yaşayan Yusufçuklar, sivrisinekler gibi bazı zararlı canlıları yiyerek popülasyonlarını dengede tutmaları bakımından oldukça önemlidirler. Dünyanın önde gelen helikopter üreticisi Skorsky, piyasaya çıkardığı son helikopter modelinin tasarımını Yusufçukları örnek alarak gerçekleştirdi.
Bu böcekle ilgili kaynaklarda şu bilgiler veriliyor:
"Yusufçuğun vücudu, metalle kaplanmış izlenimi veren halkalı bir yapıya sahiptir. Gövdesinin üzerinde çaprazlama yerleştirilmiş iki çift kanat bulunur ve bu yapı sayesinde çok iyi manevra yapabilir. Uçuşu hangi hızda ve hangi yönde olursa olsun, aniden durup ters yönde uçmaya başlayabilir, havada sabit durup avına saldırmak için uygun bir pozisyon belirleyebilir. Bu durumdayken olduğu yerde kıvrak bir dönüş yaparak avına yönelebilir ve çok kısa bir zamanda hızı saatte 40 kilometreye ulaşabilir. Görme yetenekleri de kusursuz olan bu böceklerin gözü, dünyanın en iyi böcek gözü olarak kabul edilir. Her birinde 30 bin kadar ayrı mercek bulunan bir çift göze sahiptirler. İki yarım küreye benzeyen ve başının yarısı kadar yer kaplayan gözleri sayesinde neredeyse arkasındaki görüntüleri de görebilir."
Bir Yusufçuk böceğinin yumurtadan ölümüne yaşam süresinin 6 ay ile 7 yıl arasında değişebileceği belirtilirken, "Dişi yusufçuklar yumurtalarını su kenarlarına ya da su içindeki bitkilerin üzerlerine yumurtlarlar veya uçarken suya serpiştirirler. Yumurtadan çıkan ve 'nemf' adı verilen yavrular, yaşamlarının büyük bir bölümünü su altında geçirirler ve solungaç benzeri organları ile soluk alırlar. Yusufçuklar suda gelişimlerini bir yıl içinde tamamlar ve sudan çıkarak uygun bir yere tırmanırlar" bilgileri de kaynaklarda yer alıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz