'yusufeli Barajı' İçin İmzalar Atıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı kişilerin barajların yapılmasına karşı çıktığını belirterek, "Barajlar...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı kişilerin barajların yapılmasına karşı çıktığını belirterek, "Barajlar ve göletlere karşı çıkmak çılgınlıktır. Türkiye'nin coğrafi durumunu bilmeyen kişiler bunu iddia edebilir. Yılda, 44 milyar metreküp su kullanıyoruz. Onun yüzde 75'i sulamada kullanılıyor. Bu suyu kış aylarında biriktirdiğimiz sulardan karşılıyoruz. Dolayısıyla, Türkiye'de barajların ve göletlerin yapılması keyiften değil, iklim durumundan kaynaklanan bir mecburiyettendir" dedi.

'Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi'nin sözleşmesi Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) konferans salonunda düzenlenen törenle imzalandı. İmza törenine, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ve LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir katıldı. Eroğlu, yaptığı konuşmada, dünyanın ilk 3'e giren, Türkiye'nin en yüksek barajının tamamen yerli müteahhitler ve mühendisler marifetiyle yapılmasının gururunu taşıdıklarını belirterek, "Hakikaten Türkiye müteahhitleriyle esasen bütün herkes gurur duyuyor. Tecrübeleriyle, Türkiye'deki yaptıkları HES'lerle, dünyada Çin'den sonra ikinci sıraya yükseldiler. Şuna inanıyorum, inşallah bu müteahhitlerimiz kısa zamanda dünya birinciliğini alacaklar" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin su kaynaklarının sınırlı olduğunu söyleyen Eroğlu, iklim durumu itibarıyla Türkiye'de pek çok nehrin yazın kuruduğunu ya da debisinin azaldığını ifade etti. Eroğlu, Türkiye'de gerek hidroelektrik ihtiyacını karşılamak gerekse içme ve kullanma suyunu gibi pek çok ihtiyacı karşılamak için suyun yağmur yağdığı zamanlarda biriktirilip suyun kullanma imkanına ulaşılması gerektiğini belirtti. Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bazıları barajlara karşı çıkıyor. Barajlar ve göletlere karşı çıkmak çılgınlıktır. Çünkü, Türkiye'nin coğrafi durumunu bilmeyen kişiler bunu iddia edebilir. Yılda, 44 milyar metreküp su kullanıyoruz. Onun yüzde 75'i sulamada kullanılıyor. Bu suyu kış aylarında biriktirdiğimiz sulardan karşılıyoruz. Dolayısıyla, Türkiye'de barajların ve göletlerin yapılması keyiften değil, iklim durumundan kaynaklanan bir mecburiyettendir."

Enerji ihtiyacının yüzde 73'ünün ithal edildiğine dikkati çeken Eroğlu, "Biz, bunun için önümüzdeki yıl 65 milyar dolar enerji için para ödeyeceğiz. Cari açığın tamamı enerji ithalatından kaynaklanıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de enerji tek bir kaynağa bağımlı olunmaması gerektiğini belirten Eroğlu, enerji çeşitliliği, arz güvenliği ve enerjide yerli kaynakların kullanımının artırılması gerektiğine işaret etti. Hidroelektrik enerjinin bugün Türkiye'de olmazsa olmaz bir zaruret olduğunu bildiren Eroğlu, hidroelektrik enerjinin Türkiye'nin elektriğinin sigortası olduğunu ifade etti. Eroğlu, "Bir zaman doğalgaz krizi oldu Rusya'da, İran'da. O zaman doğalgaz kesilince Türkiye'de hidroelektrik santrallerimiz olmasaydı Türkiye'deki bütün sanayi duracak, karanlıkta kalacaktı. Biz, Türkiye'yi belli bir süre HES'lerle kurtardık" şeklinde konuştu.

Eroğlu, hidroelektrik santrallerden üretilen enerjiye ilişkin, "26 milyar kilovatsaatlik üretimini şu anda 68 kilovatsaata yükselttik. Bu yeterli değil, inşallah 2015 yılına kadar bunu 120 milyar kilovat saate çıkaracağız. Sadece bir kilovatsaat doğalgazdan elektrik üretmek için doğalgaza ödediğimiz para 15 kuruş. Demek ki şu anda 12 milyar dolarlık bir doğalgaz ithalatı önleniyor. Bu yüzden kesinlikle biz hidroelektrik santralleri kesinlikle destekleyeceğiz. Çünkü, yenilenebilir enerji açısından önemli" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Eroğlu, "Bu inşaat yapılırken 3 vardiya çalışarak çok hızlı şekilde bitmesini, işyerinde hiçbir can kaybı olmadan bunun bitmesini, işçilerin o bölge insanından temin edilmesini özellikle talep ediyorum" şeklinde konuştu.

'YUSUFELİ BARAJI' DÜNYANIN 3. YÜKSEK BARAJI OLACAK

'Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı Projesi'; Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güneybatısında Çoruh Nehri üzerinde yer alıyor. Çoruh Havzası üzerinde inşa edilecek en büyük baraj olan 'Yusufeli Barajı ve HES', aynı zamanda çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Dünya'nın 3. yüksek barajı olacak. Yüksekliği talvegden 220, temelden 270 metre olan barajın toplam depolama hacmi ise yaklaşık 2.2 milyar metreküptür. Baraj gövdesinde yaklaşık 2.9 milyon metreküp beton kullanılacak.

Kurulu gücü 540 megavat olan santralle yılda 1,817 milyar kilovatsaat hidroelektrik enerji üretilecek. 5 senede kendini amorti edecek baraj çerçevesinde 86 kilometre yol inşa edilecek. Ayrıca 750 bin kişinin elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanacak. 'Yusufeli Barajı'nın inşaatında kullanılacak malzeme ile 150 metreküp büyüklüğünde 45 bin konutun inşası mümkün olacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: