İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yusufeli Barajı ile birlikte ciddi anlamda ekonomik değişimin başlayacağını, yeni ekonomik hayatın oluşacağını, hem turizm hem farklı boyutlarıyla ekonomik ilişkilerden dolayı yeni bir bölge ortaya çıkacağını söyledi.
Topbaş, Yusufeli Barajı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bugün tarihe bir iz düşüldüğünü belirterek, "Bugün Yusufeli'nde, Artvin'de yeniden bir tarih yazılıyor. Tarihe tanıklık ediyoruz. Gelecek kuşakların yeni yaşam kalitesini oluşturmak adına hem Yusufeli hem Türkiye için çalışmalarımızı burada sürdürüyoruz. Bu bakımdan ben özellikle Artvin'i, Yusufeli'ni çok seven Başbakanımıza ve saygıdeğer bakanlarımıza özellikle teşekkürlerimizi arz ediyorum" dedi.
Dünyada hızla bir değişim ve dönüşüm yaşandığını ifade eden Topbaş, "Hızla değişen dünya şartları içerisinde bütün yerleşim alanları ve ülkelerde bu, ciddi anlamda hissedilmekte. Tarihi geçmişine bakıldığında zaman insanların yaşam alanı olarak tercih ettikleri hep su yolları, su boyları, nehir, deniz kenarları olmuştur. Çünkü su hayattır, su medeniyettir, su ekonomidir, su gelecektir. İnsanlar buralarda kendilerini tutundurmuşlar ve geleceğe buralardan yürümeye çalışmışlardır" diye konuştu.
Bugün dünyada üçüncü büyük barajın temelini birlikte attıklarını kaydeden Topbaş, şöyle devam etti:
"Uzun yılları geride bıraktık. Üzerine çok ciddi tartışmalar verildi, yapıldı. Maalesef, Artvin ilimizle Yusufeli çok göç veren illerden bir tanesi. Bu bölgedeki baraj münasebetiyle Yusufeli'nin değerlerinin, kültürünün yok olmasını istemiyorduk. Sayın Başbakanımıza arz ettik, talimatını verdiler. 'Yusufeli yine Yusufeli olarak o değerleriyle, kültürüyle insanıyla yaşatılmadır' dediler. Yusufeli halkı yine, Yusufeli insanı olarak tarihteki yerini devam ettirecektir. Bundan dolayı ben özellikle sayın Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum."
Topbaş, barajın bir fiziksel değişimi ortaya koyacağını belirterek, "Bunun paralelinde bir sosyal değişimi de getirecek. Yeniden farklı bir boyuta burada beraberce geçeceğiz. Yani gelişi güzel, plansız ve düzensiz yerleşim alanı yerine daha doğru, güzel bir yerleşim alanı burada kurgulanacak. Sayın Başbakanımızın arzusu Türkiye'ye model olacak yeni bir Yusufeli yapmak. Biz de bu konuda bize düşeni yapmaya çalışacağız. Ayrıca barajla birlikte ciddi anlamda ekonomik değişim başlayacak, yeni bir ekonomik hayat oluşacak. Hem turizm hem farklı boyutlarıyla ekonomik ilişkilerden dolayı yeni bir bölge ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.
Ekolojinin de değişeceğini söyleyen Topbaş, şunları kaydetti:
"Yaradılışın güzellikleri içerisinde bu güzel coğrafya Çoruh Vadisi'ndeki bu özellikle barajlar münasebetiyle ortaya çıkan baraj gölleri yeni bir coğrafyayı, ekolojiyi ortaya koyacak. Yeni bir atmosferi birlikte yaşayacağız. Bunun hem ekonomiye hem kişisel hem de toplumsal yaşamımıza olumlu katkısı olacak. Bu barajda emeği geçen herkese başta sayın Başbakanımız olmak üzere bakanlarımıza herkese teşekkürlerimi arz ediyorum."
-"Önemli olan Yusufelilerin Yusufeli'nde kalmasını sağlamaktır"-
AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise Yusufeli ve Artvin'de tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, "Artvin, Türkiye'nin kalkınmasında en önde gelen illerin başında geliyor. Çoruh havzasında yapılan yatırımlarla Türkiye'de hidroelektriğin belki yüzde 30'u buradan üretiliyor. Bu anlamda Artvin ili Türkiye için çok anlam ifade ediyor" dedi.
Şu anda belkide bir ilçenin tarih olduğunu kaydeden Kışla, "Böyle asil duruşu hiçbir yerde görmek mümkün değil. O bakımdan sizleri takdir ediyoruz, sizlere teşekkür ediyoruz. Bize düşen görev de sanıyorum baraj yatırımından daha hızlı şekilde yeni yerleşim yerinin tamamlanmasıdır. Önemli olan Yusufelilerin Yusufeli'nde kalmasını sağlamaktır" diye konuştu.
-"Öz kaynaklarımız ile yapılacak"-
Artvin Valisi Necmettin Kalkan ise Çoruh'un Artvin ile özleştiğini dile getirerek, "Artvin, bir su şehridir. Çoruh Vadisi enerji maksatlı baraj yapımı için oldukça elverişli bir yerdir. Bu baraj 5. barajımız olacak. Yusufeli barajı tamamıyla yerli müteahhit ve mühendisler ile tamamen kendi öz kaynaklarımızla yapılacak. Su tutmaya başlamasıyla beraber ilçe merkezi dahil 16 yerleşim yeri etkilenecek. Bu 15 bin nüfusa tekabül etmektedir. İnşa edilecek tesisin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.
-Yılda 1,827 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek-
DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ise barajın çift eğrilikli beton kemer baraj kategorisinde yapılacağını dile getirerek, "Tesisin kurulu gücü 500 megavat, yıllık elektrik üretimi yılda 1,827 milyar kilovatsaat. Toplam depolama hacmi ise 2.2 milyar metreküp. 486 milyon 875 bin liraya ihale edildi. Tamamen Türk sermayesi ve Türk müteahhitleri tarafından inşa edilecek. Ülke ekonomisine yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak" dedi.
Muhabir: Zafer Sel / Selçuk Kılıç
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz