Yutma sorunu, hastalık habercisi olabilir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kayhan Öztürk yaptığı açıklamada, beslenmenin yaşam için önemli bir unsur olduğunu ve insanların günde yaklaşık 2 bin defa yutkunduğunu söyledi.

Dikkat edilmemesi halinde yutmada yaşanan sorunların ölüme bile neden olabileceğini belirten Öztürk, şöyle konuştu:

"Yutma sorunu, sıklıkla yemeğin boğazda takılması, yemek sırasında öksürük, sıvı gıdaların gırtlağa kaçması gibi belirtiler gösteriyor. Yutma bozukluğu her yaş grubunda görülse de nörolojik hastalığı olan çocuklar ve yaşlılar daha çok risk altında. Gırtlağı kontrol eden sinirlerde felç, gırtlak, dil ya da damak kanserleri, enfeksiyonlar ve nörolojik hastalıklar, yutma bozukluğuna neden olabilir."

Reklam
Reklam

Öztürk, bazı hastalarda öksürük refleksi olmadan da yiyeceklerin akciğere kaçabildiğini ifade etti. Sanılanın aksine daha çok sıvı gıdaların gırtlağa kaçtığını dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:

"Çok sık yutma sorunu yaşayanların mutlaka bir uzmana görünmesi gerekiyor. Yutma bozukluğu olan hastalar, birçok disiplinle birlikte değerlendirilmeli. Bu arada kişilerin de kendini korumak için alabileceği çeşitli önlemler var. Hastaların, oturur pozisyonda ve tam dik olarak beslenmesi lazım. Başın geriye doğru kaldırılarak su ya da sıvı alınması boğulma riskini arttırır. Yutma bozukluğu olan hastalarda başın öne doğru eğilmesi yutmayı kolaylaştıran bir harekettir."

Öztürk, kişiye özel manevralar, egzersizler yaptırılarak ya da cerrahi yöntemlerle yutma sorununun çözüme kavuşturulabileceğini vurguladı.

Öztürk, bu arada çocuklarda, sürekli yatması gereken hastalarda ve beslenme problemi olan kişilerde yapılan en büyük yanlışın, hastanın yatırılarak beslenmesi ve diyetin daha çok sıvı olarak hazırlanması olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

(AA)