Yüz nakli için Türkiye'de yeterli ölçüde teknik donanımın bulunduğunu ancak bu naklin olumsuz yönlerinin de bulunduğunu kaydeden Dr. Mustafa Çapar, yüz naklinin zaman zaman felaketle sonuçlanabileceğini ifade etti. Ölü kişiden nakledilen yüzün, her organ naklinde olduğu gibi dokuya uyum sağlayamamasının söz konusu olabileceğini belirten Dr. Çapar, "Yüzümüz, şüphe yok ki vücudumuzun en önemli kısımlarından biridir. Dış dünyayla iletişimimizi yüzümüz sayesinde sağlarız. Bize bakan birinin ilk gördüğü yer yüzümüzdür. Tabi böyle olunca da yanıklar, büyük tümörler gibi nedenlerle yüzün tamamının ve bir kısmının zarar görmesi oldukça önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.
Yüz travmalarının plastik cerrahların en sık karşılaştığı problemlerden biri olduğunu söyleyen Dr. Mustafa Çapar, şunları söyledi:
"Ciddi yanıklar, yüzün büyük kısmını işgal eden kanser, doğumsal problemler sonucu yüz önemli şekil bozukluklarına uğrayabilir. Bu gibi şekil bozukluklarını ameliyatla gene kişinin kendi vücudundan alınan organ ya da dokularla onarmak mümkün. Yüz onarımında kullandığımız organ ve dokular yüze en iyi uyum sağlayan kişinin kendi vücudundan alınan parçalardır. Bu açıdan baktığımızda yüz nakli yani kişiye başka bir kişinin yüzünün nakledilmesi plastik cerrahide çok önemli bir çığır açmıştır. Ömür boyu yanık bir yüzle dolaşmak sürekli toplumdan dışlanmak, istediği işe girememek gerçekten insanın hayatını zehreden bir durum oluşturur. Öyle bir kimse için yüz nakli olağanüstü bir durumdur. Bu nakil sırasında ölü insandan alınan yüzün tamamı ve bir kısmı mikroskop altında alıcı kişinin tek tek damarların ve sinirlerine dikilir, kişi narkozdan uyandığında yeni bir yüzle uyanır. Çeşitli açılardan değerlendirildiğinde kişi açısından oldukça yüz güldürücü bir operasyon olarak görünse de, yüz nakli sırasında nakil edilen ölü bir kimsenin yüzüdür ve her organ ve doku naklinde olduğu gibi doku reddi reaksiyonu yani alıcının yeni konulan dokuya uyum sağlayamaması görülebilir."
YÜZ NAKLİ FELAKETLE DE SONUÇLANABİLİR
Yüz naklinin bir felaketle sonuçlanabileceğini de kaydeden Dr. Çapar, "Bu nakledilen organın tamamen ölmesi anlamındadır, yani eskisinden daha kötü bir yüze yol açar. İkinci önemli bir sakıncası da, nakili olan kişinin ömür boyu bağışıklığı baskı altına alacak ilaçları kullanması anlamına gelir ki bunun da önemli yan etkileri vardır. Yani sürekli enfeksiyonlara ve gelişebilecek kanserlere vücudu açık hale getirir. Bu artı ve eksileri göz önüne alındığında yüz naklinin yalnızca seçilmiş vakalarda ve çok gerekli durumlarda yapımı uygun olur" diye konuştu.