"Yüzbinlerce çalışanımız işsiz kalabilir"

BURSA (ANKA) -Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Meyve Sebze Mamülleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Güçlü, yüksek faiz-düşük kura dayalı mevcut piyasa koşullarında üretime devam edebilmelerinin güç hale geldiğini, fabrikaların kapanma, çalışanların işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi. Güçlü, üretime devam edebilmelerinin ancak hammaddeyi çiftçinin maliyetinin de altında almaları durumunda mümkün olabileceğini ifade etti.

Güçlü yaptığı açıklamada, meyve sebze mamulleri sektörünün yüksek faiz, düşük kur politikalarından, net döviz girdisi en yüksek sektör olması ve büyük ölçüde girdisini iç piyasadan sağlaması nedeniyle olumsuz yönde etkilendiğini kaydetti. Bu etkilenmenin sektör şirketlerinde pazar, kar, ihracat ve istihdam kaybına yol açtığını belirten Güçlü, şöyle dedi:
"Gıda sanayi, ülkemizin sanayileşme sürecinde tarım ve sanayi arasında önemli bir köprü oluşturması, böylece katma değer yaratması, yeni istihdam alanları açması, üretici ve ürün açısından yeni pazar olanakları oluşturmasıyla önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca meyve ve sebze mamulleri sektörü gerek büyük ölçüde vasıfsız işçi çalıştırması ve gerekse de küçük çiftçinin malını değerlendirmesi açısından toplumun ‘en alt gelir düzeyindeki birimlerine gelir aktarması' açısından da önemli bir işlev ortaya koymaktadır."

Reklam
Reklam

İstatistiklere bakıldığında ihracatın dolar cinsinden tutarının arttığını, ancak miktarının azaldığını belirten Güçlü, meyve ve sebze mamulleri sektörünün toplam ihracatta 1980'li yılların sonunda yüzde 2.44 olan payının bugün yüzde 0.8 düzeylerine indiğine işaret etti.

Güçlü, döviz, işçilik, enerji, akaryakıt ve gübre maliyetleriyle tarıma dayalı sanayinin ve meyve sebze mamulleri sektörünün üretime devam edebilmesi için çiftçinin maliyetinin çok altında hammadde almak zorunda olduğunu ifade etti. Bugünkü faiz oranlarıyla YTL/döviz korunma yöntemlerinin kullanılamadığını dile getiren Güçlü, "Riskten korunalım" derken daha yüksek bir "devalüasyon" riskine kucak açıldığını söyledi. Güçlü, "Ekim 2007 itibarıyla meyve ve sebze mamulleri sektörünün üretim yapmasının imkansız olduğu ortaya çıkmakta olup fabrikalar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır. Bu da yüz binlerce çiftçi ve çalışanının işsiz kalmasına sebep olacaktır" diye konuştu.